Росія прагне припинити закуповувати електроенергію для Криму в Україні

0
72

Цікаво спостерігати, як наближені до влади спікери, блогери і лідери громадської думки впродовж суботи-неділі виробляли і “запускали” в інформаційне поле тези, метою яких було посіяти сумнів в тому, що енергетична блокада Криму – це правильно.

Зрозуміло, що в умовах, коли президент Порошенко та прем”єр Яценюк не змогли публічно сформулювати власної позиції, а силова акція по зачистці пікетів на півдні набула розглосу і не стала блискавичною та успішною, найняті ними служби почали підготовку громадської думки для того, щоб виправдати продовження поставок електроенергії в Крим.
Не буду повторювати їх інсинуації. Лише висловлю своє ставлення до них.
– Припинення постачання електроенергії є реакцією на анексію Криму. Винна в бідах укранців, росіян і кримських татар в Криму Росія, а не учасники акції блокування Криму. Нагнітання істерії навколо можливої реакції Росії на припинення поставок – це інформаційна маніпуляція. Півтора роки поставок електроенергії в окупований Крим ніяк не впливав на позицію Росії – вона продовжує агресивну політику щодо України. Немає сумнівів, що Росія продовжить свою політику війни і агресії проти України незалежно від того, чи поновляться поставки електроенергії в Крим чи ні.
– Прокладення впродовж місяця силового кабелю через Азовське море з Росії в Крим – це якраз і є найкращим доказом того, що Росія сама прагне припинити закуповувати електроенергію для Криму в Україні. То навіщо чекати?
– Разом з тим, наявні розрахунки свідчать, що додаткових енергогенеруючих потужностей на Півдні Росії, які були би здатні забезпечити Крим, немає. Окрім кабелю Росії доведеться перебудувати усю структуру енергетики в Криму, щоб забезпечити поставки зі Сходу, а не з Півночі (мова йде про величезну кількість систем та обладнання). На це підуть роки.
– Мало сумінівів, що Росія звільнить через енергоблокаду українських заручників. Але Україні потрібно продовжувати працювати, щоб створити механізми впливу на Росію, і примусити її говорити про анексію. Блокада наразі єдиний доступникй елемент. І як завжди у нас в Україні, якщо очевидні речі не робить уряд і влада, це зроблять громадяни.

Богдан Яременко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here