Росія намагатиметься перетворити трибунал на фарс

0
71

Розмова сліпого з німим

Рада безпеки ООН.
Малайзія: нам необхідний міжнародний трибунал, щоби встановити, хто винен у знищенні малайзійського боїнгу.
Росія: Навіщо вам трибунал, суд та інший подібний фарс? Ми хочемо повноцінного міжнародного розслідування ООН під егідою Росії! Бо ясно, що винні малайзійці, українська хунта при владі, військові помилки ЛНР і ДНР.

В результаті Росія голосує проти, коли практично всі за. Ідея про міжнародний трибунал відкладається до проведення генеральної асамблеї ООН, де в Росії немає права вето. Давайте уявимо, що причиною провалу є не те, що «на злодієві шапка горить», а світоглядні відмінності.

Чому весь цивілізований світ вимагає суд? Бо в їхній культурі, яка бере початок від Західноєвропейської правової традиції , суд – це місце, де сукупність правових суб’єктів встановлює істину та визначає справедливість. Саме тому на Заході дату проведення суду встановлюють не прив’язуючись до розслідування, розуміючи, що розслідування – це лише незалежні факти, а суд – це місце, де визначають їхню вагу, вплив та доказовість.
В Росії суд – це фарс. Там не визначають вину чи невинуватість підозрюваного. Вину визначає розслідування. А на суді визначають міру покарання. Тому питання про довіру до суду тут просто безглузде. Бо розслідування одностороннє, на ньому неможливо захищатися чи висловлювати протилежну точку зору. Це наслідок тоталітарної системи, де в правовому полі цілої держави є лише один правовий суб’єкт – цар, чи імператор, чи перший секретар, або Путін.

Керуючись знаннями про свій власний механізм і відсутністю розуміння західних особливостей, Росія вважає, що вину чи невинуватість Путіна в цій трагедії встановили на спільному розслідуванні Нідерландів, Малайзії, України та Великобританії. А суд – це лише місце, де оголосять їхній вирок. Такі думки досить часто лунають в усьому пострадянському просторі. Та це не так.
Саме тому російська верхівка держави так боїться цього трибуналу. Вони вважають, що їм оголосять вирок тоді, коли цивілізований світ лише намагатиметься розібратися, хто винен.

Антон Малеєв