Прикордонники можуть отримати доступ до даних МВС і СБУ

0
82

Перепустки між Україною та окупованими територіями.

“За 600 гривен их любой сєпар купит”. ” Население настраивается против украинской власти”. “Очереди и коррупция”, – такі відгуки про роботу пропускної системи ми почули на двох слуханнях з місцевою проукраїнською громадою Приазов’я.

Перевіряти людей на лінії фронта треба. Але. Ми опитали СБУ та прикордонників у Києві, подивилися на всі процедури на пропускному пункті і в місці прийому та видачі заяв, послухали місцевих силовиків.

Єдина причина для держави вимагати у людини таку перепустку – у МВС одна база, у СБУ – інша, у прикордонників – третя. Лише ця третя – Гард – підключена до всіх пунктів пропуску і за секунду видає дані про власника кожного українського паспорта. А щоб подивитися дані МВС і СБУ, держава просить сотні тисяч людей написати заяву на перепустку, чекати десять днів (а насправді як вийде), вантажить сотні своїх силовиків перевірками у кожній базі окремо (яку вони один одному все одно не дають) і… На виході маємо сумнівну якість такого контролю, злих громадян і кляту корупцію.

Разом з Семен Семенченко будемо пропонувати керівництву РНБО скасувати перепустки, відкрити прикордонникам доступ до даних МВС і СБУ і перевіряти лише за паспортами.

Українська держава має бути прикладом розуму і доброчесності. Місцеві патріоти дуже про це мріють

Єгор Соболєв