Бюджет на наступний рік залежить від політичної волі українців

0
100

При ухваленні закону про бюджет на наступний рік ми повинні зробити історичний вчинок – стати першими парламентаріями, які точно знатимуть, за що голосують.

Роками Парламент затверджує витрачання сотень мільярдів гривень грошей платників податків за принципом – 100 мільйонів за цією статтею видатків, 200 мільйонів – за цією. А на що конкретно підуть ці гроші, як вони будуть розподілені в межах цієї статті, знають тільки висококваліфіковані корупціонери.

Наприклад, наступного року уряд пропонує витратити 300 з половиною мільйонів гривень народних грошей за статтею “Обслуговування та організаційне, інформаційно-аналітичне, матеріально-технічне забезпечення діяльності Верховної Ради України”. Опитайте депутата з будь-якої фракції, як саме нас будуть “забезпечувати” – ніхто точно не скаже.

Я, наприклад, підозрюю, що там знову передбачені мільйонів тридцять на так званий автопарк Верховної Ради, де машин і водіїв більше ніж депутатів, які ними користуються. Журналісти Громадського ще влітку порахували, що якби цим депутатам оплачувалося б стільки ж поїздок на таксі, платникам податків це обійшлося в 15-20 разів дешевше. Я двічі звертався до спікера з пропозицією відмовитися від такого марнотратства в рік війни. І двічі отримав величезного листа з аргументацією, що так не можна.

Минулого тижня знайомий медіа-експерт повідомив мені, що начебто наш комітет хоче, щоб платники податків оплатили півтори тисячі книжок з надрукованим новим антикорупційним законодавством. Я відповів йому, що це брехня. І сьогодні сказав на нараді керівництва Парламенту, що ми таких безглуздих ідей не мали, не маємо і не будемо мати.

Але не факт, що це безглуздя не заховано в якійсь статті. З поданого урядом проекту закону і двох десятків додатків до нього неможливо дізнатися, скільки подібного марнотратства нам пропонується затвердити на 2016 рік, з. Як голова комітету Парламенту з протидії корупції я направив Прем`єр-міністру та міністру фінансів листа з проханням оприлюднити ВСІ запропоновані витрати за гроші платників податків.

Тоді і наш комітет, і експерти, і журналісти, і будь-який громадянин та громадянка за бажанням зможуть подивитися і зрозуміти, чи варто витрачати гроші саме так.

Упевнений, так можна буде зекономити десятки, якщо не сотні мільярдів гривень.

Єгор Соболєв

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here