Про військовополонених у так званій "Кавказькій справі": Карпюка і Клиха

0
99

Зараз багато уваги приділяється справам таких відомих героїв в російському полоні як Надія Савченко та Олег Сенцов.

Проте незаслужено забутими є ув’язнені у так званій «Кавказькій справі» – Станіслав Клих та Микола Карпюк.
Сьогодні я провів зустріч із групою їх юридичної підтримки. На разі військовополонені Станіслав Клих і Микола Карпюк перебувають в застінках російських тюремних катівень на Кавказі. Вони проходять по так званій «Кавказькій справі», обом їм інкримінують участь в якості найманців в бойових діях в Чечні в 1995 році. Попри чисельні докази їх невинуватості, а саме Карпюк і Клих ніколи не брали участі в цих бойових діях, обоє на разі ув’язнені і піддаються катуванням.
Те, що мені розповіли юристи – це жах. Клих та Карпюк піддаються звірським тортурам: в них переламані кістки, всі тіла в постійно оновлюваних забоях і гематомах, на руках порвані сухожилля від підвішувань, по всьому тілу, починаючи від вух і закінчуючи статевими органами, сліди від підключення електроструму. І це лише частина з того, що їм довелось пережити, і що я можу написати. Важко уявити собі дійсний фізичний і психологічний стан полонених. Це не війна 21 сторіччя, це – кровожерливе мракобісне середньовіччя Росії часів Івана Грозного.
На разі відомо, що захисники змогли зустрітись лише з Станіславом Клихом, зустріч з Миколою Карпюком блокується так званим слідством. Також відомо, що під страшними катуваннями хлопці дали покази один на одного. В справі існує псевдо-свідок – українець, який вже 6 років перебуває в російському полоні, і якого також примусили дати свідчення на Клиха і Карпюка.
Зараз я допомагаю групі юридичної підтримки ув’язнених збирати докази та документи, що вкотре підтвердять їх алібі і, можливо, дадуть шанс, якщо не на звільнення, то хоча б на доведення до широкої міжнародної громадськості всієї абсурдності цієї справи. Суд над Клихом і Карпюком має розпочатись у вересні, і до цього часу треба багато що встигнути зробити.
Звертаюсь до всіх командирів бойових підрозділів в зоні АТО, якщо вам втрапить в полон хтось із знакових сепаратистів чи російських офіцерів – повідомте, можливо вдасться домовитись про обмін Миколи Карпюка та Станіслава Клиха.
Своїх не кидаємо! Один за всіх і всі за одного!

 

Ігор Мосійчук

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here