Перегляд вироків безвинно засуджених підірве замкнене коло поруки в Генпрокуратурі

0
68

Безвихідь і безнадія…

З цим почуттям прокидаються і засинають тисячі людей в нашій країні. І знову прокидаються. І знову на нарах. Тому що колись доля їх жбурнула у жорна того, що в нас називається «правосуддям».

Це «правосуддя» в особі прокурора висунуло звинувачення і замовило докази слідству. Слідство – вибило потрібні докази. Лікарі – не побачили слідів тортур. Суддя з прокурором -домовилися про вирок… А далі роки за ґратами. І безвихідь. І безнадія.

Олександр Рафальський, Максим Петренко, Володимир Панасенко – імена людей, які відомі не тільки українським, але й правозахисникам у всьому світі. Це імена ГАНЬБИ для української системи правосуддя. Це люди, які багато років сидять за гратами через те, що незаконно засуджені. Бо вироки цих людей, як і багатьох тисяч інших, базуються на корупції, тортурах, приниженні людської гідності в системі органів правопорядку, прокуратури та судів.

Сьогодні Верховна Рада ухвалила за основу Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України (щодо забезпечення окремим категоріям засуджених осіб права на правосудний вирок)», який дасть право pнезаконно засудженим на перегляд свого вироку.

Процес перегляду вироків безвинно засуджених підірве замкнене коло кругової поруки в системі органів правопрядку, прокуратури та судів. Навіть один переглянутий вирок означатиме, що судитимуть прокурора, який замовляв чи вибивав свідчення, організовував явку з повинною без збору доказів; слідчого, який катував; лікаря, який осліп; суддю, який домовлявся про вирок за вечерею з прокурором.

З прийняттям цього закону зневажені і позбавлені надії люди нарешті можуть сподіватися повернутися до своїх близьких, які роками виборювали для них це право.

Оксана Сироїд

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here