Ми проти продажу землі

0
85

Три години тривала Національна рада реформ. Найбільше мене збентежило, що серед іншого піднімалось питання можливого зняття мораторію на продаж сільскогосподарської землі.

На необхідності такої “реформи” наголошував зокрема Міністр економіки. Коли пролунало питання Міністру АПК щодо його позиції з цього приводу, я взяв слово та наголосив на наступному:

1. Позиція Радикальної партії в цьому питанні є принциповою та незмінною – ми проти продажу с/г землі, але за гарантований обіг прав оренди, в тому числі довгостроковий. Мінімальний строк оренди 7 років та виключно грошова форма орендних платежів – те що ми відстоюємо разом з колегами по Коаліції – дозволять захистити інтереси як інвестора, так і селянина.

2. Ця позиція чітко відображена в Коаліційній угоді, яка є невід’ємною складовою програми діяльності Уряду. І діяльність профільного міністра має базуватись саме на цьому.

3. Звертаючись до Президента України та членів Нацреформ я наголосив, що однократний продаж с/г землі до того ж під час економічної кризи – це не то джерело наповнення економіки, якого ми дійсно потребуємо. Міністр економіки привів приклад, що ціна землі десь $1000 за гектар дозволить залучити десятки мільярдів доларів інвестицій. Я ж натомість підкреслив – коли в країні майже 2 млн безробітних – через державну програму стимулювання зайнятості та відродження промисловості Україна здатна залучити значно більші інвестиції, забезпечити масштабний експорт і наповнення бюджетів.

На нараді прозвучало, що якщо не відкриємо ринок с/г землі зараз, вимушені будемо зробити це восені, але на значно гірших умовах. Звісно, якщо проводити економічну політику потакання імпорту, нарощування закордонних кредитів та спостерігання за втратою власного виробництва і робочих місць, то ми скоро не тільки землю, а й повітря будемо вимушені продавати!

Якщо зараз “відкрити” продаж с/г землі, хто її зможе купити – малі чи середні підприємці у яких вже і так коштів немає? Навряд чи. Скоріше декілька латифундистів, яким селяни від безвиході будуть вимушені віддати землю за безцінь. І другого шансу в них в житті вже не буде.

Я абсолютно впевнений, що значно краща альтернатива розпродажу с/г землі з точки зору залучення інвестицій та розвитку економіки є створення потужних інвестиційних стимулів для виробничих підприємств, розвиток харчової промисловості, машинобудування, деревообробки, легкої промисловості та інших складових реального сектору економіки… Масштабна програма індустріалізації та подолання безробіття, в тому числі за рахунок створення державного банку відбудови і розвитку, експортно-кредитного агентства, мережі індустріальних парків, національного фонду кредитування малого бізнесу тощо. Ми разом з Радикальною Партією та Олег Ляшко послідовно відстоюємо саме таку позицію!

Віктор Галасюк