МВФ-Україна: чи зможе Україна виконати нові вимоги Фонду?

0
86

Фінансова інтрига про стабільність економіки та курсу гривні завершилася для України вдало – МВФ надав нам кошти до кінця поточного року..

На цю новину відразу позитивно відреагував фінансовий ринок – курс долара поповз вниз. Ще вчора він був 28,05, а сьогодні НБУ встановив його на рівні 27,71 і продовжуємо спостерігати тенденцію до зниження курсу. Водночас фінансові аналітики побачили перспективи валютної стабільності та економічного зростання на 2019-ий.

Однак $ 1,4 млрд, що наступного тижня надійдуть у золотовалютні резерви Нацбанку, нам не вистачить для того, щоб вирішити всі фінансові проблеми країни. Загальний борг України становить 72 млрд доларів, з яких — понад $12 млрд маємо виплатити наступного року. Фактично МВФ дав нам гроші, щоб ми стабільно розпочали наступний фінансовий рік. Тому перший транш МВФ піде на розраховунки за кредити, які набрали попередні Уряди.

Для отримання наступних коштів МВФ виставив нам чотири вимоги.

1. Не збільшувати державний борг. З цією вимогою легко впораємося, бо ніхто більше не дасть нових кредитів.

2. Подальше зниження інфляції зі збереженням гнучкого режиму валютного курсу. НацБанк з цією вимогою справиться, за умови якщо після Президентських виборів залишиться незалежним фінансовим інститутом.

3. Посилення фінансового сектору, сприяння відновленню активів та відродженню банківського кредитування. Тут ключовий виклик до парламенту та фінансових регулторів, тиск на яких посилиться у наступний виборчий рік

4. Просування цілеспрямованої сукупності структурних реформ, зокрема, для вдосконалення процесів адміністрування податків, приватизації та управління.

Практично без шансів на успіх у цьому пункті. Проте, зазвичай, МВФ дозволяє не виконувати один пункт програми. Думаю, що Уряду вдасться ”пропетляти”.

І найважливіше. МВФ видав кредит чи не вперше не під конкретні маячки, а “stand by” – без умов. Тобто вони нам готові дати, виходячи з наших інтересів.

Давайте спробуємо розібратися чому так сталося вперше за останні 4 роки?

За кордоном чудово розуміють — провал економічних реформ і прихід популістів до влади стане набагато більшою кризою і загрозою для самого МВФ ніж ненадання ними нового траншу. Тому ті вимоги, які записані у новомму Меморандумі надзвичайно легкі до викоання.

Також, вперше за багато років МВФ нічого не вказав у Меморандумі однією із ключових вимог боротьбу з корупцією. В Меморандумі йде мова виключно про виконання старих зобовязанаь, зокрема в частині запуску роботи Антикорупційного суду. Фактично цим вони показали, що боротьба з корупцією на цьому етапі для них є меншим пріоритетом чим фінансова не стабільність, яка є справжньою загрозою для України оскільки може призвести до влади популістів у наступному році.

Для МВФ, який має довіру до нинішньої Влади та Уряду, важливо, щоб у країні встояла політична та економічна система, а країна не повторили приклад Аргентини чи Греції. Однак якщо до Влади прийдуть популісти, нам навряд чи варто рохраховувати на наступний транш від МВФ у травні наступного року, а отже і на стабільний курс гривни тв розвиток економіки. З великою імовірністю нас чекатиме глибоке піку у сили Венесуели чи Греції.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here