Міжнародний форум на основі Будапештського меморандуму зупинить агресію Кремля

0
95

Сьогодні день національної ганьби і зради. Рівно 21 рік тому президент Леонід Кучма разом з президентами США, Російської Федерації та прем’єр-міністром Великобританії підписали так званий Будапештський меморандум, згідно якого Україна відмовилась від третього в світі потенціалу ядерної зброї в обмін на гарантії національної безпеки та територіальної цілостності. Пізніше до підписантів Будапештського меморандуму приєдналися Франція і Китай.

Рівно через 20 років Російська Федерація порушила Будапештський меморандум і анексувала український півострів Крим та здійснила збройну агресію на Донбасі. Країни які згідно Будапештського меморандуму являються гарантами територіальної цілостності та національної безпеки ввели проти країни агресора економічні санкції але фактично і фізично відмовилися захищати українські кордони. Фактично Будапештський меморандум виявився неефективним та повністю проігнорованим країнами-гарантами. Такий ганебний стан речей з невиконанням Будапештського меморандуму став можливим в тому числі і завдяки провальній закордонній політиці нинішньої влади. Українські дипломати навіть не наполягали на скликанні міжнародної конференції та переговорів по відновленню територіальної цілостності України в рамках підписантів Будапештського меморандуму а натомість погодились на мирні переговори в завідомо слабкому та програшному для нашої держави так званому Нормандському форматі за участі Російської Федерації, Франції та Німеччини який призвів до укладання абсолютно неефективних угод з російськими терористами в Мінську. Як наслідок війна на Донбасі не припинилась а частина цього регіона та півострів Крим досі окуповані країною агресором.

Радикальна партія Олега Ляшка яку я представляю в парламенті вважає:

1). Підписання 21 рік тому Будапештського меморандуму і як наслідок відмова України від ядерної зброї стратегічною і глобальною помилкою тодішнього українського державного керівництва яка призвела до трагічних для нашої держави наслідків;

2). В той же час саме Будапештський меморандум та скликані у його форматі міжнародні переговори можуть стати ефективним міжнародним дипломатичним чинником який на рівні з модернізованими та потужними Збройними силами України спричинятиме до звільнення окупованих російським агресором українських земель.

Враховуючи необхідність якнайшвидше ефективно реагувати на дипломатичному рівні, на продовження російської збройної агресії, на Донбасі Радикальна партія Олега Ляшка наполягає на негайному виході України з переговорного процесу в Мінську та Нормандському форматі а натомість наполягає на невідкладному скликанні міжнародного безпекового форуму на основі Будапештського меморандуму

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here