Матіос вирішив порівняти Шокіна з Януковичем

0
83

8 “замахів” на Януковича проти одного – на Шокіна

Матіос каже, що Шокін – ледь не єдиний із українських посадовців, на якого скоїли замах. Чому ж єдиний? Нате вам 8 “замахів” на Віктора Януковича.

1. Коли Віктор Янукович був головою Донецької обласної державної адміністрації (1997-2002), його намагалися отруїти. Про це народний депутат Тарас Чорновіл розповів «Обкому» 23 грудня 2011 року. “Янукович нам розповідав … Коли ще був губернатором у Донецьку, його хотіли вбити. Я відразу скажу, що я не можу в це ні перевірити, ні спростувати, але він говорив, що його тоді дуже жорстоко отруїли, і температура у нього була вже далеко за 40, і він уже відчував, що вмирає, але лікар, якому він особливо вірив, його тоді відкачав”.

2. 19 вересня 2004 року, в розпал президентської кампанії, в Івано-Франківську студент Дмитро Романюк кинув яйце в прем’єр-міністра України Віктора Януковича, коли той виходив з автобуса. Після удару глава уряду звалився на асфальт. Охорона тут же затягнула його в машину і відвезла в реанімацію обласної лікарні.

Соратники Віктора Януковича, які його супроводжували – Ганна Герман і Тарас Чорновіл – пояснили пресі, що у Віктора Федоровича летіли “тупі предмети”. Втім, існує відеозапис події, на якій добре видно – у Віктора Федоровича метнули саме яйце.
Було порушено дві справи – за фактом хуліганства та за фактом погрози або насильства щодо державного діяча. Обидві справи були закриті у грудні 2004 року.

3. 13 грудня 2004 року народний депутат України, заступник голови парламентського Комітету по боротьбі з організованою злочинністю Григорій Омельченко заявив, що 26 грудня, в день третього туру президентських виборів, буде здійснено замах на Віктора Януковича. За словами Омельченка, “з компетентних джерел” ним була отримана інформація про те, що замах може статися під час візиту лідера Партії регіонів в Західну Україну. Мета – зрив президентських виборів і запровадження надзвичайного стану в країні.

4. 25 вересня 2007 року народний депутат від БЮТ Олександр Фельдман заявив про те, що під час візиту до Харкова на Віктора Януковича може бути скоєно замах. Мета – зрив парламентських виборів. Представники Партії регіонів запевнили, що не допустять теракту. В той же день у Харкові був затриманий колишній охоронець Євгена Кушнарьова – Ігор Бударний, який підозрювався в організації замахів на Євгена Кушнарьова в березні 2006 року і на Геннадія Кернеса в червні 2007 року.

5. У червні 2010 року газета “Сегодня” написала про зміну маршруту кортежу президента Януковича. Ймовірна причина – замах, який нібито готувався на президента.

6. У січні 2011 року голова Івано-Франківської обласної державної адміністрації Михайло Вишиванюк заявив про затримання групи представників організації “Тризуб”. За його словами, вони готували замах на президента Віктора Януковича і на спікера українського парламенту Володимира Литвина. Під час затримання “тризубівців” було знайдено автомат, гранату та два магазини патронів. “Тризуб” свою причетність до підготовку теракту спростував.

7. У квітні 2011 року під час візиту Віктора Януковича до Львова в міліцію подзвонив невідомий і пригрозив з гвинтівки вбити президента України. Затриманий виявився безробітним, який, за даними МВС, “керувався хуліганськими спонуканнями”.

8. 5 грудня 2011 року в Тель-Авіві був затриманий екс-майор Державної охорони Микола Мельниченко. Його звинуватили у спробі замаху на Віктора Януковича, який прибув з візитом до Ізраїлю. Сам Мельниченко каже, що просто хотів поспілкуватися з президентом і передати йому важливу інформацію.

Сергій Руденко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here