Фіскальна система України стимулює корупцію

0
110

Чергове засідання Цільової команди з податкової реформи.

Вже переглянуто велику кількість різних моделей, проведено 13 індустріальних платформ (відкритих галузевих зустрічей), презентовано більше десяти різних комплексних пропозицій. Пора починати зводити це все докупи, вибудовуючи модель майбутньої податкової системи та обраховуючи її на показниках бюджету країни. Постійно беруть участьРеанімаційний пакет реформ, Нова Країна, EBA – The European Business Association, Ukraine., American Chamber of Commerce in Ukraine, ряд іноземних експертів, народні депутати з різних фракцій.

Основні проблеми всі відомі:
1. Фіскальна система залишає багато можливостей для свавілля, отже, для корупції.
2. Фіскальна система занадто складна, потребує великих витрат на адміністрування як з боку платника податків, так і з боку держави. Найбільш проблемний податок з точки зору адміністрування — ПДВ.
3. Надзвичайне навантаження на фонд оплати праці, особливо для тих галузей, в яких велика частка праці у доданій вартості, а це всі інноваційні галузі.
4. Значна частина економіки в тіні, це створює нерівну конкуренцію між тими, хто працює по-білому та по-сірому (частка тіньової економіки складає 40-70% залежно від галузі).

Робоча група наразі зводить всі ідеї по кожному з податків у 2-3 варіанти пропозицій. Далі будемо вибирати між ними.

Я запропонував сьогодні три принципи:
1. Простота. У нашій країні з величезною корупцією та традицією несплати податків податкова система має бути простою, як дошка.
2. Радикальність. Ділова спільнота вимагає радикальної реформи. Косметичну реформу просто не зрозуміють і не приймуть.
3. Спрямованість на нову економіку. Ми великими темпами втрачаємо стару напівсировинну економіку, нашим локомотивом будуть галузі та кластери з великою доданою вартістю. Ми маємо стимулювати в першу чергу ці нові паростки.

Валерій Пекар