Європарламент готовий змусити Росію звільнити Крим та українських політв'язнів

0
92

Сьогодні Європарламент прийняв важливу і жорстку резолюцію з вимогою від РФ звільнити украінських і естонських політв’язнів .

Ми дякуємо європейським колегам за підтримку і сіпльний тиск на РФ. Напередодні голова ВР і два комітети : євроінтенраціі і закордонних справ – звернулися до Європарламенту з прозанням прийняти таку резолюцію і засудити діі РФ. Важливо наззовні демонструвати єдність. Командна гра – завжди на користь Украіні! Тому дякуємо всім колегам з двох комітетів, хто підписався під нашим зверненням. Наші дипломати переконані, що це сприяло прийняттю резолюціі. В єдності – наша сила . І не дай Бог повторювати помилки 2005 і 2008, виносити наззовні розбіжності. А ми з колегою Ганною Гопко , головою комітету у закордонних справах зробили сьоголні спільну заяву, в якій дякуємо європейцям за підтримку і закликаємо тримати жорстку позицію до того моменту, доки не буде звільнено всіх політв’язнів. Ось текст нашоі заяви:
ЗАЯВА
Голів Комітетів Верховної Ради України у закордонних справах та Комітету з питань європейської інтеграції за підсумками ухвалення Європейським Парламентом Резолюції щодо Росії, насамперед справ Естона Кохвера, Олега Сенцова та Олександра Кольченка

10 вересня 2015 року Європейський Парламент ухвалив спеціальну Резолюцію щодо Росії, у якій рішуче засуджується незаконне ув’язнення українських громадян Олега Сєнцова та Олександра Кольченка в Російській Федерації у зв’язку з їхньою активною позицією щодо незаконності анексії Автономної Республіки Крим. Мова йде також про схожі дії правоохоронних органів Росії щодо громадянина країни-члена Європейського Союзу – Естонії – Естона Кохвера, який так само став політичним в’язнем Російської Федерації.
Комітети Верховної Ради України у закордонних справах та з питань європейської інтеграції висловлюють вдячність колегам із Європейського Парламенту за постійну увагу до складної проблеми, з якою зіштовхуються сусідні із Росією держави, зокрема Україна та Естонія. На жаль, нинішня політика Кремля призводить до реанімації поняття «політичний в’язень», яке активно використовувалося за часів існування тоталітарного режиму в колишньому Радянському Союзі. Ми переконані, що консолідована реакція європейської спільноти є важливим та ефективним інструментом для зупинення цього процесу, а також сприятиме поверненню Російської Федерації у правове русло.
Ми вітаємо ухвалену Резолюцію, оскільки попри титанічні пропагандистські зусилля, Кремлю не вдалося приховати здійснені злочини проти двох громадян України та громадянина Естонії. Перетворивши власних громадян у заручників системи безправ’я та продовжуючи руйнувати принципи міжнародного права, російська влада намагається використати правосуддя як політичний інструмент для залякування громадян сусідніх держав, зокрема шляхом все частішого застосування практики викрадення іноземних громадян та проведення «судилищ».
Наша відповідальність – зупинити цей руйнівний процес. Напередодні ухвалення Резолюції Голова Верховної Ради України, а також Комітети у закордонних справах та з питань європейської інтеграції виступили із спільною заявою до парламентів іноземних держав і міжпарламентських асамблей щодо порушення Російською Федерацією основоположних прав і свобод людини та посилення політичних переслідувань. І ми вдячні Європейському Парламенту за ухвалену сьогодні Резолюцію, яка, у тому числі, враховує положення, висловлені у зазначеній заяві.
Сьогоднішня Резолюція стала черговим виявом наполегливості та рішучості міжнародної спільноти у питанні захисту основоположних свобод та прав людини, принципів міжнародного права.
Сподіваємося, що російська влада нарешті прислухається до закликів авторитетної міжнародної інституції – Європейського Парламенту – звільнить двох українських громадян та громадянина Естонії, зокрема на виконання міжнародних зобов’язань, а також зробить перші кроки для забезпечення ефективного функціонування системи міжнародного права, відновивши суверенітет України над Кримським півостровом.

Ірина Геращенко