Єдина можливість змусити кредиторів домовлятися – це оголосити дефолт

0
80

Сьогодні глава МВФ пані Лагард запропонувала реструктуризувати борг Греції. МВФ пропонує продовжити строк погашення боргу і пільговий період, упродовж якого Греція може не платити кредиторам.

Зниження процентів по заборгованості також дозволило б зробити грецький борг “стійкішим”, заявила глава МВФ. Ці кроки, на думку пані Лагард, дозволять уряду Греції провести реформи, які сприятимуть росту її економіки.

Україна просить міжнародних кредиторів те саме, що й Греція – реструктуризації зовнішнього боргу. Адже цього року ми маємо сплатити зовнішнім кредиторам астрономічну суму 354 мільярди гривень. До того ж наша країна, на відміну від Греції, одночасно з проведенням болючих реформ протистоїть російській військовій агресії. Але Греції міжнародні кредитори йдуть на поступки, а нам ні.

Як бачимо на прикладі Греції, єдина можливість змусити кредиторів домовлятися – це оголосити дефолт. Закликаю уряд Яценюка зробити це, гірше вже не буде. В умовах війни і економічної розрухи в першу чергу треба не сплачувати сотні мільярдів кредиторам, а створювати робочі місця для мільйонів українців, щоб вони могли прогодувати себе і своїх дітей. Уряд спочатку має подбати не про зарубіжних товстосумів, а про власних громадян!

Тому або наші зарубіжні друзі нарешті перейдуть від слів до діла і спишуть нам хоча б частину боргів, або – дефолт заради порятунку України!