Депутати не можуть визначитися з виборчою системою місцевих виборів

0
88

Сьогодні громадськість під Радою вимагає пришвидшити прийняття нового закону про місцеві вибори.

Коаліція трохи з цим затягнула, проте є всі шанси встигнути прийняти новий прогресивний закон до закінчення цієї сесії.
Колеги з “Батьківщини” внесли проект 2831, і тепер до 29 травня можна подавати альтернативні законопроекти. Мені відомо як мінімум про підготовку двох нормальних проектів. Активно працює робоча група в парламенті, вона розгляне всі наявні тексти та надасть рекомендації парламенту. Очевидно, що є всі шанси заборонити пряму беззмістовні рекламу на ТБ і бордах, в часи війни і браку коштів це неетично. Нехай хоч місцеві кандидати агітують виборців безпосередньо, а не через проплачений глянець. Так само реально провести скорочення кількості депутатів.
Найбільш спірне питання – виборча система. Радикальна партія підтримає виконання коаліційної угоди – чинна система в сільрадах, та відкриті списки до всіх інших рад. Проблема, з якою це повинно покінчити – підкуп виборців на мажоритарних округах. Багатомандатні мажоритарні округи несуть майже такий же ризик підкупу, як і одномандатні.
Ідуть спори навколо моделі відкритих списків. Найбільш відкриті – у Швейцарії, де виборець може повністю змінювати черговість прізвищ у списку і навіть переносити кандидатів у інший список. Виборці там голосують поштою.
Моделі, які реальні в наших умовах – всі мають певні недоліки, проте всі вони кращі за діючу. Тому рада коаліції визначиться з наявністю політичної волі до схвалення системи, зал підтримає за основу один із законопроектів, і до початку липня цілком реально підготувати проект до другого читання.

Ігор Попов