Чи зробить Столар Кличка мером Києва вдруге

0
65

Вадим Столар – депутат Київради, якого вважають близьким до групи Фірташа, стане «тіньовим» очільником київського штабу «УДАРу».

Те, що виборами керуватиме саме ця особа, було очікувано. Адже у Кличка просто більш немає під рукою досвідчених «рішал».

За інформацією джерел “Української правди”, офіційним керівником передвиборного штабу мерської партії буде Олег Гаряга, але реальним керманичем називають саме Вадима Столара. До того ж він виступає одним з переговорників щодо злиття між БПП і “УДАРом” напередодні місцевих виборів. Власне, те, що кампанію “ударівців” і самого Кличка вестиме Столар, можна було спрогнозувати давно. Адже він був причетним і до минулорічної кампанії в Києві. Його називали головним “рішалою” від “УДАРу” під час кастингу кандидатів на мажоритарних округах. Тож у Кличка, вочевидь, вирішили руку не міняти. Та й окрім Столара, який де-факто є позафракційним, виборами займатися у столичних “ударівців” особливо й нема кому. Віталій Ковальчук працює на Банковій, Павло Рябікін, як і на минулих виборах, хіба що гратиме роль “ока Кличка” в штабі, інший заступник мера Ігор Ніконов немає досвіду проведення кампаній. До того ж, подейкують, що ним не дуже задоволені через співпрацю з “Київськбудом”. Тобто, через коротку лавку запасних у команді Кличка вже не вперше на поверхню випливає екс-“регіонал” Столар.

“ДС” неодноразово розповідала про політичну і бізнесову біографію цього чоловіка. Попри його молодий вік – учора Вадим Михайлович відсвяткував своє 33-ліття – подій, скандалів навколо цієї фігури вистачило б декількох політиків. Він має широкі бізнес-інтереси, через що на нього можна дуже легко знайти безліч компромату у відкритих джерелах. Тож повторювати всі ці розповіді потреби немає. Що ж до політичних етапів у кар’єрі Столара, то варто нагадати, що він був не лише “регіоналом”, але й обирався до Київської облради як “нашоукраїнець”. Від якої партії балотуватиметься цього разу? Фігура досить одіозна, тому не виключено, що виборці побачать цього політика не в списках “УДАРУ”, а серед кандидатів інших політсил. Які мають шанси подолати п’ятивідсотковий бар’єр.
Вибори мера у два тури завжди залишають шанси опозиції. Тим більше коли у цієї опозиції на руках буде вдосталь козирів проти градоначальника і членів його команди. Один із них – “сірий кардинал” Кличка Вадим Столар

У Вадима Столара були й успішні кампанії, але здебільшого він програвав. На парламентських виборах 2012-го року програв на Оболоні висуванцю об’єднаної опозиції Олександрові Бригинцю. Не допомогли і масштабні ремонтні роботи, затіяні кандидатом. Восени минулого року Столар знову програв Оболонь. Цього разу комбату “Азова” Андрієві Білецькому. Сам політик обраний до Київради по одному із оболонських мажоритарних округів. На якому з багатим кандидатом на рівних тягатися не зміг ніхто.

Після оголошення про об’єднання сил промерської і пропрезидентської партій на місцевих виборах експерти почали гадати про шанси цього проекту. У Києві рейтинг “БПП”-“УДАРу” дозволяє політсилі тримати першість, проте, на думку багатьох експертів, повторити успіх травня 2014-го року не вдасться. Тут гратиме свою роль і фактор розчарування мерством Кличка, і низка скандалів, пов’язаних з депутатами промерської команди. Останній – затримання на хабарі депутата Київради Віталія Даниленка. Зрозуміло з якої фракції. До проблем, з якими зіткнеться Столар під час кампанії, можна віднести і конкурентів, які не даватимуть Кличку здобути першість без другого туру виборів. Нещодавно нардеп Борис Філатов повідомив, що в мери Києва балотуватиметься визначний “гречкосій” Геннадій Корбан. “ДС” припустила, що з участю у столичних виборах Корбана нинішньому градоначальнику доведеться зіткнутися з доволі специфічними, а іноді й брутальними методами роботи опонентів. Вибори мера у два тури завжди залишають шанси опозиції. Тим більше коли у цієї опозиції на руках буде вдосталь козирів проти градоначальника і членів його команди. Один із них – “сірий кардинал” Кличка Вадим Столар. Навряд чи опоненти мера і його партії пропустять таку гарну нагоду потикати Кличкові дружбою з екс-“регіоналом”. Також згадають і програні Столаром вибори. Натякаючи, що передвиборчу кампанію переможців мав би вести керманич, який сам не програвав.

Що ж до внутрішніх процесів в “УДАРі”, то вони, скоріш за все, стануть калькою з минулорічних. Місця у списку поділять за домовленими квотами, а в новій Київраді фракція, як і нині, ділитиметься на “ударівців” і “порошенківців”. Простіше кажучи, єдиною партія залишиться лише на папері.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here