Азербайджанські журналісти вимушені тікати до Грузії

0
64

Була ж оце я на world press freedom day, а там ну дуже багато журналістів, ну дуже з багатьох країн.

Ти собі от думаєш, ну Україна в центрі уваги, у нас тут таке-таке, я їм зараз тут все розповім, вони жахнуться, а потім сидить з тобою дівчинка із Бахрейну на твоїй панельній сесії, котра вже і в тюрмі встигла посидіти і потрапити під купу обструкцій з боку уряду і виїхати з країни довелось, і твої жахіття видаються вже не такими страшними, а дівчинка, розповідаючи перфект інгліш при цьому ще й посміхається. Ну і так далі, але Бахрейн то надто далеко, я вам от про кого зараз хочу розповісти. Це Емін Міллі – азейбарджанський журналіст і блогер, він створив задовго до нашого майдану – “Майдан тв” в себе – онлайн телебачення.

Але власне про що я. В 2008 році уряд Азейбарджану купив собі 2 осла за 82 тисячі доларів, осли в Азейбарджані нічого не коштують, але ці два були з Німеччини. Тоді Емін влаштував прес-конференцію з “ослом”, на якій пана осла питали, чому він такий дорогий, на що той відповідав, що він не просто собі осел, а високоякісний осел, котрий отримав освіту в Європі і володіє трьома мовами.

Ну і на тому все, але після цієї прес-конференції Емін якось “напав на людей спортивної зовнішньості в кафе”, після чого викликав поліцію, ну і потім ще мав травми. Так от після цього “нападу” Еміна засудили до 2 з половиною років ув’язнення. Відсидів він півтора, потім змушений був виїхати з країни.

Там в Азейбарджані взагалі всі журналісти потрохи виїжджають. Багато хто в Грузію, бо поруч. Ну і от каже нам Емін – бачив, каже, по телевізору, як Саакашвілі приїжджав до Ільхама Алієва, і розповідав потім, як Азейбарджан рухається вперед. Дивно, каже Емін, все ж таки більшість азейбарджанських журналістів вимушені були через переслідування втікати до Грузії, сам Саакашвілі від переслідування чи то правосуддя сам виїхав з Грузії, а потім якось воно не гарно, щоб він розповідав Алієву, як той рухається вперед.

Ну це я так вам коротко про багатогранність світу і проблем з одного боку, а з іншого про згадування тих самих імен в цих самих різних кутках світу ну і історій з ослами і побиттями, котрі всім нам так зрозумілі, на жаль. Але з третього – про те, що так багато людей боряться, так сильно вони надихають.

11200626_10152934255918237_3006002023304029156_n
Анастасія Станко