Активісти пропонують впровадити електронні перепустки до буферної зони Донбасу

0
89

На західнодонецькому форумі ‘Відновлення через діалог’, як проходило під егідою ОБСЄ і СБУ.

Від ‪#‎мінстець‬ були ми з Тетяною Поповою. Працювало 3 секції – економічна, гуманітарна і з питань виборів. Ми з Тетяною працювали в гуманітарній секції, де в свою чергу було три групи – щодо проблем тимчасово переміщених осіб, щодо проблем населених пунктів у сірій зоні та тих, що знаходяться під постійним обстрілом (Авдіївка, Піски, Мар’янка, тощо), щодо функціонування пропускних пунктів на лінії зіткнення, де я й працював.
Приємно, що громадські активісти успідомлюють, що мають існувати і пропускні пункти, і перевірка людей… Хоча були й такі, хто наполягав га вільному пересування. Які основні ініціативи висловили активісти:
– створення єдиної електронної бази перепусток і можливість повідомляти про перетин ймовірний через інтернет
– створення ‘уповноважених’ в місцевих радах чи адміністраціях, які могли б допомогти тим, хто не володіє комп’ютерною грамотністтю, оформити через інтернет дозволи на перетин лінії зіткнення
– сприяння місцевої влади по залученню малого бізнесу на пропускні пункти, щоб в зонах довготривалого очікування створювалася інфораструктура з кафе, туалетами, місцями відпочинку, бо очікування тривають і по 12 годин.
– підтримали ідею влади на пропускних пунктах створити на пунктах великі ринки, де могли б купувати за низькими цінами громадяни, що змушені жити на окупованих територіях.
– пропонували ввести громадський контроль за елементами коруції, які є на пропускниках, коли певні автомобілі проходять пропуск без черги завдяки ‘матеріальній винагороді’ прикордонникам.

Олександр Бригинець