Гальмування реформи державної служби віддаляє модернізацію України

0
77

Законопроект “Про державну службу” готується до другого читання.

Депутати внесли більше 1000 правок, які активно обговорюються, значна кількість їх прийнята. І я, і мої колеги вже неодноразово писали про цей законопроект, який має нарешті навести лад — без реформи державної служби всі інші реформи гальмуватимуться, що ми, власне, і бачимо. У першому коментарі є посилання на більш детальну інформацію.

Але наразі пишу про дуже конкретну річ: про деполітизацію державної служби. Новий проект закону вимагає, щоб чиновники не були членами політичних партій. Це означає, що партії нарешті позбавляться можливості “ділити посади”, як це є зараз. Принцип політичної нейтральності державної служби, на наш погляд, є дуже важливим. Чиновник має відповідати лише перед своїм керівництвом і, врешті, перед народом України, а не перед політичною партією, завдяки якій він попав на посаду. Чиновник має керуватися лише законами та рішеннями вищих органів влади, а не політичними настановами партії, до якої він належить. Політизація державної служби — це радянська спадщина (хто пам’ятає, шоста стаття Конституції СРСР визначала: “Руководящей и направляющей силой советского общества, ядром его политической системы, государственных и общественных организаций является Коммунистическая партия Советского Союза”).

Натомість багато хто з народних депутатів вважає деполітизацію державної служби зайвою та обмежуючою. Які аргументи за чи проти деполітизації ви можете запропонувати?

Валерій Пекар