Захоплення шельфу офшорними компаніями – це замах на злочин

0
117

Зранку провів нараду присвячену піднятій вчора Гончаруком Олексієм теми щодо організації схеми, яка дозволила б захоплення ділянок стратегічних покладів нафти і газу на шельфі Чорного моря офшорними компаніями, в обхід процедури аукціону.

Окрім Олексія запросив заступника Міністра природи Світлану Коломієць, т.в.о. голови Держгеонадра Миколу Бояркіна, голову НАК “Надра України” Ярослава Климовича та своїх радників.

Розмова вийшла жорсткою, але конструктивною. Особисто я бачу у схемі, яку намагалися реалізувати, нічого іншого, ніж замах на злочин, але оцінку дадуть правоохоронні органи, до яких я вже звернувся.

За результатами наради:

1. Доручив голові НАК «Надра України» надати детальну інформацію про “інвестора” та надати матеріали листування з ним (презентації, розрахунки, проекти попередніх угод тощо).

2. Доручив т.в.о. голови Держгеонадра надати для вивчення матеріали на згадані 7 ділянок шельфу, що готувалися на комісію. Хочу зрозуміти: за скільки збиралися віддати стратегічний актив та які показники бралися за основу для розрахунків?

Для вивчення цих документів, безумовно, залучимо громадськість та експертне середовище. Потрібно встановити реальний стан речей.

Я переконаний, що до завершення вивчення матеріалів та обставин намагання запустити схему, жодних рішень по видачі спецдозволів на ці ділянки надр не може бути й мови.

Інцидент підтверджує, що потрібно терміново переглядати своє ставлення до управління стратегічними ресурсами. Цей процес має бути максимально публічним та конкурентним.

Разом з тим, ця ситуація дійсно нагадує нам про наявність системних проблем в регулюванні відносин надрокористування. Їх треба терміново вирішувати.

Для цього доручив Мінприроди терміново внести на розгляд Кабінету Міністрів проекти нових редакцій постанов КМУ №615 та №594, які б враховували положення Коаліційної угоди, міжнародні зобов’язання України в цій сфері та, що особливо важливо, побажання учасників ринку та потенційних інвесторів. Лише створивши зрозумілі і прозорі правила, ми зможемо повернути стратегічного інвестора в галузь.

Для організації цієї важкої роботи створюю експертну групу радників з питань реформування системи надрокористування, до якої також залучу і Олексія Гончарука.

Також доповів Прем’єр-міністрові України по суті цієї проблеми. І тому на засіданні Кабміну Прем’єр-міністр доручив мені призначити службові розслідування з цього приводу у Держгеонадрі, НАК «Надра України» та Міністерстві екології та природних ресурсів. Залучемо також правоохоронні органи. Думаю, що результатом стане, як мінімум кадрове рішення по всіх згаданих установах.

Валерій Вощевський

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here