Як саботували реформу державної служби

0
66

Сумна ХРОНОЛОГІЯ САБОТАЖУ реформи ДЕРЖАВНОЇ СЛУЖБИ

Коротко:

Багатостраждальна реформа державної службу знову відміняється.

Знову не було кворуму на моєму Комітеті з держбудівництва та місцевого самоврядування.

Знову депутати мають важливіші справи, ніж реформа, яка була першочерговою у Грузії та Польші – яка запускає усі інші реформи, адже пускає нові професійні кадри у державні органи.

Розумію, всі дуже зайняті виборами. Не до реформ тут!

У ГРУДНІ 2014 ми мали реформувати держслужбу – за коаліційною угодою.

Лише 30 БЕРЕЗНЯ Уряд подав нарешті законопроект, який був напрацьований за рік до того громадськістю, європейцями та Нацдержслужбою.

У кінці ЧЕРВНЯ я, як голова Підкомітету з держслужби та голова робочоі групи, повністю ЗАВЕРШИЛА роботу над законопроектом до 2ого читання. До робочою групи увійшли більше 50 осіб з різних державних органів та експерти й фахівці від громадськості.

В ЛИПНІ комітет Законопроект так і не розглянув.

У ЛИПНІ та ВЕРЕСНі я провела ще 2 засідання тепер – Підкомітету з держслужби, де ми узгодили всі болючі питання з депутатами від різних фракцій.

Десь на початку ВЕРЕСНЯ Яценюк заявив, що НЕ підтримує законопроект – який же його Уряд і подав))) думаю, малося на увазі – що не підтримує реформу/и, втім ми це і так знали.

Нарешті депутати зібралися у Комітет і розглянули 100 правок з 1306, що є.

З вимогою зібрати депутатів на позачергове засідання Комітету, де працювати увесь день і ніч до завершення роботи – я запропонувала 5 можливих дат для такого позачергового засідання.

Три з них відпали одразу через відрядження депутатів.

На одну з таких дат – вдалося зусиллями Голови Комітету пана Власенко, моїми та РПР зібрати лише 6 депутатів з 17 членів комітету.

Десь у 20 числах ВЕРЕСНЯ ЄвроКомісія “передислокувала” 90 мільйонів євро, які була готова надати Украіні для реформи держслужби – через неприйняття законопроекту у терміни, визначені нашими міжнародними зобов’язаннями та неприйняття Урядом навіть стратегії реформування держслужби.

18 ВЕРЕСНЯ
Президент на НацРаді реформ заявив, що вже готовий законопроект треба ЗНЯТИ з розгляду Ради і створити нову робочу групу, де напрацювати новий закон. Чудеса.

Причина такого кроку – наче б то не підтримка законопроекту європейцями.

22 ВЕРЕСНЯ
Представництво ЄС в Украіні та Ян Томбінський зробили заяву щодо повної підтримки законопроекту про державну службу, який вони ж , виявляється, і допомагали мені напрацьовувати та готувати до 2ого читання)

24 ВЕРЕСНЯ – Порошенко забрав назад свою критику закону та заявив, що після розмови з ЄС підтримуватиме ухвалення закону “Про державну службу”, проект якого (як він тепер знає) був розроблений за сприяння ЄС.

Сьогодні 25 ВЕРЕСНЯ –
мав відбутися фінальний Комітет, де б нарешті розглянули всі правки та підготували закон до прийняття у Раді.

Вже в 6-й раз я приношу 1122 сторінки законопроекту та готуюся доповідати кожну правку та кожен коментар.

Вдалося зібрати лише 8 з 17 депутатів.

Кворум відсутній, жодної правки без кворуму ми пройти не можемо.

Хто прийшов і хто не прийшов – читайте нижче.

Нічого, я дуже вперта)

Повірте, Реформа з великої літери обов’язково відбудеться.

Зате тепер все зрозуміло про цю владу і про інтереси до реформи, яка має запустити повне перезавантаження чиновників та найвищих ешалонів влади.

Звісно, перед виборами таке перезавантаження та відкриті конкурси на найвищі державні посади – це дуже не зручно, розумію.
Зате добре видно – хто грає на чиєму боці.

Реформа відбудеться і ми будемо пишатися нашими новими державними службовцями і постити з ними фотки в інстаграмі не гірші, ніж з новою міліцією) це я Вам обіцяю)

Далі буде.

Альона Шкрум

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here