“Нормандський формат” не допоможе

0
190

Путін зустрічається з Меркель тільки для того, щоб перемогти, а не для того, щоб піти на поступки

Після зустрічі федерального канцлера Німеччини Ангели Меркель і президента Росії Володимира Путіна у Москві знову заговорили про можливість проведення саміту глав держав “нормандського формату” і навіть назвали місце такої зустрічі – Париж. Не здивуюся, якщо після такого повідомлення помічника президента Росії Юрія Ушакова почнуть говорити про те, що зустріч Меркель і Путіна реанімувала “нормандський формат” на найвищому рівні і відправка миротворців на Донбас – це вже не пропозиція Заходу і України, а реальність, з якою змушена рахуватися Росія.

Але всі ці припущення мають сенс, тільки якщо погодитися з ідеєю, що президент Росії Володимир Путін хоче піти з Донбасу, що окуповані території для нього – це тягар. Так можуть думати і Меркель, і Макрон, і Порошенко. І шукати варіанти, які дадуть можливість агресору піти з окупованих територій і зберегти обличчя.

Але це – помилкова оцінка. Донбас для Путіна – не тягар, а пастка, за допомогою якої він намагається дестабілізувати нашу країну. Ніяких миротворців, які могли б замінити окупаційну владу, він допускати на Донбас не збирається. Тягар для Путіна – саме існування України і єдність Європейського Союзу. І його пропозиції, як правило, спрямовані на вирішення саме цих проблем.

Давайте подивимося на реальні результати поїздки до Німеччини. Для Меркель це поки що обіцянка російського президента взяти участь в саміті «нормандського формату». Для Путіна – перший з 2014 року візит до Німеччини і нахабний ультиматум, який російський президент висунув ЄС. Європейці, які виступали за відсторонення від влади кривавого сирійського диктатора Башара Асада, мають брати участь у відновленні зруйнованої Асадом і його російськими та іранськими союзниками інфраструктури Сирії. Тобто Путін – бомбить, а європейці дають гроші на відновлення. І Меркель уважно вислуховує всю цю маячню кремлівського людожера! Тому що розраховує, що під час спілкування Путін одужає. А Путін здоровий, просто Меркель для нього – ворог. Він зустрічається з нею тільки для того, щоб перемогти, а не для того, щоб піти на поступки.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here