Відродимо промисловість – перестанемо бути рабами!

0
66

Зайшли з дружиною в Метроград купити раму для картини, придбаної у Львові. Вибір великий: китайський пластик в асортименті, а також польські, італійські, іспанські з деревини.

Скромна європейська картинна рама з деревини, цілком ймовірно з Львівської, майже 1 000 грн (!). Вдвічі дорожче самої картини і… Майже як кубометр сосни, що коштує близько $60, і з якого можна зробити 300 таких рам!!!

Продаємо за кордон необроблену сировину за безцінь, а потім купуємо там готову продукцію на порядок дорожче.

От і одна з головних причин того що українці живуть як раби в сировинній колонії((( Тому мені все частіше хочеться не дискутувати з міністрами та поважними урядовими радниками – неолібералами, а викинути їх за шкірку читати лекції про “вільну ринкову економіку”…. десь в Зімбабве чи Гондурасі.

А в цей час ходять чутки, що в Адміністрації Президента збираються заветувати законопроект про заборону експорту лісу кругляку №1362, прийняття якого Парламентом ми домоглися минулого сесійного тижня. Одним з авторів законопроекту є Олег Ляшко , а я вів його з першого дня як Голова Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва .

Можуть казати, що законопроект протирічіть умовам СОТ і т.п. Але я впевнений, що Вето не буде і законопроект на днях буде підписаний Президентом. Заветувати його було б не тільки величезною політичною помилкою, а й справжнім економічним злочином проти України!

Цей закон запустить відродження деревообробної і меблевої галузі, створить десятки тисяч нових робочих місць, принесе понад мільярд долларів додаткового експорту щороку та дасть сотні мільйонів регулярних податкових надходжень.

Із СОТ має бути все гаразд, адже запровадження тимчасової заборони експорту лісу-кругляка відповідає нашим домовленостям в рамках СОТ, адже підпадає під перелік дозволених виключень Генеральної угоди з тарифів і торгівлі ГАТТ 1947 (Положення параграфа 1 Статті 11 не повинні поширюватись на “Заборони чи обмеження експорту, які ТИМЧАСОВО застосовуються з метою ПОПЕРЕДЖЕННЯ чи ПОСЛАБЛЕННЯ критичного дефіциту харчових продуктів або інших товарів, що мають вагому значення для експортуючої сторони”).

До того ж я заздалегідь офіційно звернувся до Прем’єр-міністра щодо проведення нотифікації – офіційного інформування країн – членів COT про наміри України запровадити тимчасову заборону експорту необроблених лісоматеріалів та доведення аргументованої позиції України щодо необхідності тимчасової заборони експорту необробленої деревини для недопущення дефіциту відповідної сировини на внутрішньому ринку і забезпечення стабільного функціонування галузі під час критичного збільшення безробіття в Україні.

Знаю що численні об’єднання деревооброних підприємств звернулись вже не тільки до мене у Комітет Верховної Ради з питань промислової політики та підприємництва , але й до Адміністрації Президента України.

Всі промисловці чекають підписання цього знакового законопроекту, який не просто “поліпшить рейтинги України”, а створить реальні робочі місця, додатковий експорт, інвестиції, податки!

Віктор Галасюк