Українцям варто взяти приклад з політики Пілсудського

0
103

Сьогодні командир дуже цікаво, по-військовому лаконічно розповів нам історію Юзефа Пілсудського, який офіційно носив титул “Начальник держави Польської”.

Записала майже дослівно:

“До Першої світової війни, коли Польща була розділена, він був терористом – за відновлення польської держави. Потім вступив у змову з окупаційною австро-угорською владою і створив Польські легіони. Вони воювали на боці Німеччини й Австро-Угорщини проти Росії, але воювали так, щоб передусім берегти людей. Паралельно польські корпуси були створені у Росії і Франції. Звичайно, формально вони не підпорядковувались Пілсудському, але всюди були його люди.

А потім – клац! – настав 1918 рік, і все почало сипатись. А в Пілсудського готові бригади. І приходить Пілсудський і каже: “Тут тепер Польща, і я тут тепер головний”. – “На якій підставі?” – “На трьох підставах: одна стоїть у Німеччині, друга у Франції, третя в Росії”.

Так виникла Польща. А якби вони рипнулись році у 16-му, їх би передушили, як тарганів… Поки не настав час, можна пояснювати свої дії як завгодно, головне – у потрібний момент, коли все сиплеться, мати у руках інструмент, яким можна закрутити гайки”.

Олена Білозерська

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here