Україна існує, бо існує українська ідентичність та її основний елемент – мова

0
112

Мова має значення. Пишу це не як політик. Пишу як киянин. Як колись російськомовний, який повністю перейшов на українську вже у свідомому віці.

Мені здається, що заяви «мова нікого не цікавить, це розколює, займіться краще дорогами, пенсіями, корупцією» — це маніпулятивне протиставлення.

Таке враження, що мова комусь заважає ефективно боротися з корупцією чи поганими дорогами.

Корупція — мегаважлива проблема. Погані дороги треба ремонтувати. Економіці треба давати розвиватися і це підвищить пенсії. Все це надважливо і дуже відповідально. Але це НЕ відміняє важливості мови.

Естонії чи Ізраїлю чомусь вдається одночасно добре будувати дороги і захищати свою мову.

Держава Україна відновилася в 1991 році не через те, що ми просто всі люди і хочемо жити добре.

Україна існує, бо існує українська ідентичність та її основний елемент — мова. Якби не це — України би не було. Було би що завгодно — Малоросія, південно-західний федеральний округ, окупаційна зона «чорнозем». Де жили би просто люди, які хочуть жити добре.

Українці пережили три Голодомори, триста років окупації, десятки заборон своєї мови і зберегли її. Зберегли себе. І саме тому існує Україна.

Ми просто люди, які хочуть жити добре. Без корупції, з хорошими дорогами і високими пенсіями. Але в Україні. А якщо ми хочемо жити в Україні — ми маємо захистити українську мову.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here