Розмінна монета Дмитра Фірташа

0
116

Шумна справа у Відні з відомим українськім олігархом Дмитром Фірташом була на днях вміло використана останнім, для особистої “легалізації” в політичному просторі України.

Справа не в тому, що Дмитра не знають  в Україні, просто та діяльність, яку всі роки незалежності проводив олігарх, носила “підкилимний” характер і доносилась до спільноти через міфи та чутки. Те, що мільярдер заробив свої статки на сумнівних схемах з продажу газу – про це чули всі, але про те, що Фірташ виявився спонсором трьох українських президентів – це для більшості виявилось несподіванкою.

Фірташ повертається в Київ, але вже не як бізнесмен чи олігарх, а як особа, що весь цей час мала фактичний вплив на українську владу, і як людина, що стоїть на одній сходинці з трьома останніми президентами України.  Заявивши про фінансування та підтримку на різних етапах Віктора Ющенка, Віктора Януковича , Петра Порошенка та Віталія Кличка він зібрав усі козирі. Ці заяви прозвучали на міждержавному рівні і з ними просто вимушені будуть рахуватися кожен з названих  і тепер відомих усім “поплічників” Дмитра.

Цікаво, що не забарився з реакцією нинішній президент України Петро Порошенко, член його блоку Сергій Лещенко робить гучні заяви в ефірі “5 каналу” про тісні зв’язки Дмитра Фірташа та “сімбіозу криміналу та бізнесу” – Семена Могилевича, а останнього, в свою чергу, як можливого місточка до Путіна. Цікаво, що саме зараз настав момент, коли про це згадали, хоча з дня арешту  Фірташа у Австрії минуло більше місяця. Заяви Фірташа, безсумнівно, вдарили по авторитету Порошенка, і така поведінка депутатів з президентського блоку є всього лиш констатацією слабкості позицій Порошенка. Іншими словами – “Крити немає чим”.

Фірташ повертається в Україну, але в іншій, новій для себе якості. Не думаю, що це було заздалегідь сплановано, просто свій арешт Фірташ вирішив використати на всі “сто”. І це йому вдалося. Звинувачення у дачі хабаря  для української спільноти не є тяжким злочином, тому віденські “пригоди” Дмитра Фірташа стали всього лиш піаром та рекламною компанією для нього, а Порошенко та Кличко стали лише розмінною монетою у цій компанії.

Роман Засуха для ІНФОРМАТОРа.