Росія хоче “закрити” Азов

0
105

Приєднання до НАТО може виявитися одним з кроків, які завадять РФ захопити Азов.

Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров попередив, що його країна “не допустить” проходу кораблів країн НАТО до акваторії Азовського моря, якщо ці держави захочуть провести спільні військові навчання з Україною.

Лавров нагадав, що згода Кремля потрібна згідно із відповідною російсько-українською угодою – і Україна цієї згоди не отримає.

Слова глави російського зовнішньополітичного відомства відзеркалюють бажання Кремля перетворити Азовське море на “російське озеро”. Це прагнення спостерігалося ще у “вегетаріанські” єльцинські часи, коли про захоплення Криму й гадки не було.

Але навіть тоді російські дипломати на переговорах із українськими колегами робили все можливе, щоб не допустити проведення державного кордону по Азову. Пояснення були звісно ж, російські – “ми же братья”, “там ніякого кордону ніколи не було”, “давайте разом”.

Зараз ясно, що ця “військова хитрість” самозваних “братів” була потрібна тільки для того, щоб витіснити Україну з Азовського моря, створити у цій акваторії пріоритетні умови для російських військово-морських сил і економічних інтересів Москви на шкоду можливостям сусіда. І, природно, Росію дратує, що Україна навіть після окупації Криму намагається чинити опір цьому демонстративному нахабству.

Не знаю, чи потрібно тепер пояснювати, чому Москва так бореться з можливим – і необхідним для національних інтересів нашої країни – приєднанням України до НАТО. Адже це приєднання може виявитися одним з кроків, які завадять Путіну і його спільникам захопити Азов.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here