Про звіт голови Нацбанку Смолія

0
106

17 січня голова Національного банку Яків Смолій відзвітував перед депутатами ВР України.

Cпробуємо з’ясувати, наскільки звіт головного банкіра відповідає реальному стану речей.

Смолій фактично керує Нацбанком з травня 2017 року. Нагадаю, Гонтарева у квітні 2017 року подала президентові України заяву про відставку за власним бажанням, з травня 2017 року виконувачем обов’язків голови НБУ став перший заступник Гонтаревої Яків Смолій.

Інфляція, за словами Смолія, за підсумками року відновила зниження і вперше за п’ять років зменшилася до однознакового рівня – 9,8%. Варто нагадати, що у проекті держбюджету на 2018 рік було закладено прогноз зростання ВВП у 2018 році на рівні 3% при інфляції 9%.

У щоквартальному “Інфляційному звіті” за липень 2018 року Національний банк України (НБУ) залишив прогноз інфляції на кінець 2018 року на рівні 8.9%. В серпні 2018 року інфляція в Україні в річному вираженні становила 9%, прискорившись з 8,9% місяцем раніше. Примітно, що Національний банк прогнозував інфляцію на кінець 2018 року на рівні 8,9%, а не 9, 8%, що практично відповідало урядовим прогнозом у 9%.

Так що говорити про зниження – ставити під сумніви урядові прогнози. До того ж, середньорічний показник інфляції в Україні, за оцінками МВФ, в 2018 році складає 10,9%.

Упродовж минулого року НБУ чотири рази підвищував облікову ставку – загалом на 3,5 відсоткових пункти до поточних 18,0% річних. І це все, що потрібно знати про «доступність кредитування».

Є сумніви і щодо позиціонування як перемоги зміцнення курсу гривні до долара на 1,4%. За словами Смолія, це – ознака стабілізації на валютному ринку. Курс до кінця року, дійсно, був такий. Але за рахунок чого? Завдяки сприятливій ціновій кон’юнктурні для українського експорту на зовнішніх ринках в першій половині року і рекордному врожаю зернових у другому півріччі.

До речі, той же індекс “Біг Мак” (Big Mac index розраховує The Economist, щоб визначити, наскільки валюта країни недооцінена-переоцінена по відношенню до долара США; за основу береться вартість бігмака в США – якщо в перерахунку його вартість на долари в тій чи іншій країні більше – валюта переоцінена до долара, менше – недооцінена) демонструє, що наша гривня недооцінена по відношенню до долара на 65,2%, і реально за один долар ми повинні платити 9, 68 грн. Так що нинішній курс, що задається НБУ – штучний.

12 листопада, під час засідання Ради регіонального розвитку Петро Порошенко заявив, що економіка України вийшла на новий рівень. А саме рівень, коли можна не залежати від кредитів МВФ. Утім, поповнення міжнародних резервів відбувається в Україні не за рахунок добре працюючої економіки, а виключно за допомогою зовнішніх запозичень. Перш за все – від МВФ. Дали кредит – все відмінно, не дали – ми на межі дефолту.

У минулому році не було сильних фінансових потрясінь. Це, мабуть, єдиний реальний позитив.

Втім, навряд чи стагнацію можна назвати перемогою…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here