Про що варто замислитися українцям, коли Трамп оголошує намір вивести війська США із Сирії?

0
138

І знову дії президента США Дональда Трампа відрізняються нестандартністю з відповідним резонансом і десятками теорій змови.

Намір Трампа вивести військовий контингент США із Сирії світовими ЗМІ та сотнями аналітиків трактується здебільшого негативно. Лунають традиційні на адресу Трампа звинувачення у співпраці з Путіним. Зраді інтересів США на Близькому Сході й на Світовій арені загалом.

В Україні ця звістка сприйнята із найбільшою тривогою. Адже, під час війни з РФ, чергова версія про роботу Трампа на Путіна не додає впевненості українцям. В умовах слабкості місцевої влади перспективи втратити підтримку з боку США можуть виявитися вкрай небезпечними.

Тому замислитися, чи це є поступка інтересам США лише на Близькому Сході, чи в цілому на Світовій арені, є справою важливою для нас.

І тут слід відзначити, що для країни – найбільшого гегемона у Світі, як США, геополітичні ігри будуть завжди супроводжуватися елементами тиску, залякуваннями, торгами, а часом і поступками у певних питаннях. Країни, люди і цілі континенти були і є розмінними монетами в цих неосяжних справах.

Тож чи є для України цей намір поганим сигналом?

Аби знайти відповідь на це питання, спробую сформулювати його інакше. Як би Трамп заявив про збільшення контингенту військ США у Сирії та Близькому Сході взагалі, чи було б це для нас ознакою опікуваннями інтересами України? І чи не викликало б це підозри, що в обмін на інтереси Сирії, США поступилися інтересами України та Східної Європи загалом?

Здається саме в цьому намірі, нам українцям скоріше варто бачити для себе позитив ніж негатив. Бо поступаючись своїми інтересами на Близькому Сході, США схоже збирається укріпити вплив і позиції у Східній Європі та Україні. Вочевидь відбувається зміна геополітичних приорітетів. Що відповідає програмовим заявам Трампа.
Свідомо виділяю окремо інтереси Східної Європи, адже вже багато хто відмітив, як з президенством Трампа, США більше уваги і прихильності приділяє країнам Східної Європи, намагаючись підсилити цей регіон у своїй конкурентній боротьбі із Західною Європою у обличчі нинішньої Німеччини та Франції.

Сподіваюся вже дуже у скорому часі дії та наміри Трампа стануть цілком очевидними у цьому питанні. Якщо в цілому все піде у заданому руслі і карти не перетасуються під впливом якихось інших подій.

Але нам українцям це зайвий раз привід замислитися, що розраховувати потрібно завжди лише на внутрішні сили власної Держави і народу який її створив. Якщо з певних причин, ми поки що, не стали достатньо сильною країною, то потрібно використати час, коли розмінною купюрою стала не наша держава, а якась інша… І цей час конвертувати у всеосяжний прогрес, який дозволить нам перетворитись у могутню Націю і потужну Державу. Яку нікому більше у Світі не прийде у голову використовувати у власних розмінних інтересах.

P. S. З огляду на вище перелічені роздуми, аби не пропустити шанс якнайшвидше скористатися сприятливою геополітичною ситуацією й встигнути зміцнити свої власні потуги, як це наприклад сьогодні робить сусідня Польща. Нам стратегічно важливо обрати президента який в Білому Домі буде сприйматися як партнер і друг, а не лузер, який уявив себе таким впливовим, що аж націлився вплинути на результат останніх президентських виборів у США…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here