Про що домовлялися Волкер і Сурков за спиною України

0
132

26 січня в Дубаї відбулася чергова зустріч спецпредставника Держдепу США Курта Волкера і помічника Путіна – Суркова.

Твердження, що зустріч Волкера і Суркова була провальною, вдалося домовитися лише про подальший обмін військовополоненими – “білий шум”, щоб заспокоїти українське суспільство.

Волкер і Сурков окреслили досить чіткий план дій по Донбасу.

Зокрема, за словами Волкера, врегулювання збройного конфлікту відбуватиметься тільки на основі мінських домовленостей.

Волкер вже встиг заявити, що мінські угоди за міжнародними законами вважаються дійсними. “Підписанти – РФ, Україна і ОБСЄ – абсолютно легітимні боку, ні до однієї з них немає питань. Тому і за міжнародними законами угоди вважаються дійсними. Питання в тому, як їх імплементувати”, – сказав Волкер.

Американський представник зауважив, що Україні треба готуватися до їхньої імплементації – надання особливого статусу ОРДЛО і ухваленню закону про амністію бойовиків

Варто звернути увагу і на обговорення сторонами питання введення миротворців. Фактично, сторони погодилися на введення миротворців, причому, за російським сценарієм. Це підтверджує заява Суркова, що план США такий, що його можна реалізувати. Тобто миротворці на лінії розмежування і імплементація пунктів про особливий статус ОРДЛО і амністію бойовиків. Волкер і Сурков прийшли до згоди, що введення місії буде поетапне і прив’язане до мінських угоду.

На думку Волкера, російська сторона певним чином змінила свої попередні погляди, бо лунають думки про розширення місії ООН за межами лінії зіткнення на Донбасі. За його словами, спочатку миротворча місія може розміститися лише на лінії зіткнення, але згодом її мандат можуть розширити на всю територію окупованого Донбасу.

“Вона може почати з лінії зіткнення, а потім розміститися на ширші території. В кінці ми матимемо миротворчу місію на всій території Донбасу,– розповів Волкер.

Утім, навіть якщо Росія погодиться розширити мандат миротворчої місії, миротворці не перекриють україно-російський кордон, а будуть лише його контролювати, охороняючи місію ОБСЄ. Тобто “блакитні шоломи” здійснюватимуть моніторинг переміщення товарів і людей, а не охорону проблемної ділянки українського кордону.

“США, Франція і Німеччина запропонували взяти варіант РФ за основу, але перетворити його в миротворчу місію. Це створило б відповідальність за ситуацію в регіоні.. Кордон б це не закрило, він залишиться відкритим, але з’явиться контроль… і це дасть можливість реалізації мінських домовленостей “, – сказав дипломат.

Так чи інакше, ні в питанні місії ООН, ні в питанні проведення виборів з Україною, на жаль, ніхто не рахується. Все залежить від узгодження порядку проведення місцевих виборів в ОРДЛО між США і РФ.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here