Порошенко придбав ще одну фракцію?

0
65

Перефразовуючи відоме «cogito ergo sum», можна сказати, що допоки ти маєш партію і фракцію – ти політик.

В цьому сенсі об’єднання фракцій «Народного фронту» та БПП виглядає як поглинання президентською силою прем’єрських амбіцій. І хоча таке об’єднання дозволить Арсенію Яценюку зберегти посаду в короткостроковій перспективі, воно може поставити жирний хрест на майбутньому нинішнього прем’єра.

Вже кілька тижнів говорять про те, що «Народний фронт» Арсенія Яценюка та БПП підуть на місцеві вибори разом. Першим про це заговорив заступник голови фракції «Народного Фронту» в Раді Сергій Пашинський. «Враховуючи що БПП і НФ – це партії, які мають президента і прем’єра, вся повнота відповідальності за ситуацію в цілому лягає на ці дві політичні сили. І вони зобов’язані координувати свої зусилля щодо підвищення обороноздатності нашої держави, політичної стабільності і реформування країни. В рамках цих завдань відбувається концентрація наших зусиль в тому числі, наприклад, на місцевих виборах», – сказав депутат «Главкому». Водночас, він не зміг точно сказати, в який саме спосіб відбуватиметься ця координація: «Як це буде зроблено організаційно, подивимося. На сьогоднішній день ще не стоїть питання про об’єднання фракцій. Буде така необхідність – зберемося обговоримо і будемо приймати відповідне рішення», – підкреслив він.

Однак, 22 серпня стало відомо, що переговори за участі нібито президента і прем’єра вже завершилися і партії Яценюка у загальних списках відійде близько 25%. А вже вчора з’явилося повідомлення, що відбулося підписання відповідної угоди, щоправда кулуарно . Процесом об’єднання і його координацією керуватиме створена так звана «Стратегічна рада» із семи осіб: президента Петра Порошенка, глави його адміністрації Бориса Ложкіна, спікера Верховної Ради Володимира Гройсмана, прем’єра Арсенія Яценюка, секретаря РНБО Олександра Турчинова, глави МВС Арсена Авакова і голови фракції БПП Юрія Луценко. За інформацією анонімних джерел, Порошенко і Яценюк будуть мати право вето на рішення «Стратегічної ради». Головним лобістом ідеї об’єднання, до речі, виступає Олександр Турчинов.

Тим часом, депутат від «Блоку Петра Порошенка» Дмитро Андріївський зазначає, що дві політичні сили тільки розпочали консультації щодо об’єднання. «З «Народним фронтом» ведуться попередні консультації. Не можна сказати, що питання вирішено. Давайте дочекаємося офіційної інформації, зараз відбуваються консультації на рівні керівництва, потім ми подивимося і опрацюємо це в групах депутатів, а потім будемо збирати фракцію і приймати рішення», – прокоментував він чутки про злиття партій. Те, що об’єднання ще не відбулося підтвердив вчора і нардеп Антон Геращенко. «Поки обговорюється питання об’єднаних списків демократичних сил на місцевих виборах. Щоб виставлялися сильні кандидати, які могли б набрати якомога більше голосів виборців. Коли результати переговорів будуть документально закріплені, тоді можна буде цю тему обговорювати», – сказав парламентарій. Не чув від партійних керівників жодної інформації і народний депутат Леонід Ємець: «Офіційно об’єднання не починалося. Ніхто не збирав фракцію з цього приводу, і, відповідно, жодного рішення не приймалося. Я все дізнався зі ЗМІ». Керівник парламентської фракції «Народного фронту» Максим Бурбак стверджує, що знаходиться поза межами Києва, тому сказати, коли його депутати зберуться на обговорення, не зміг. «У нас найближчим часом буде засідання фракції, там ми це питання будемо обговорювати. Доїду до Києва і будемо думати, коли збиратися. Думаю, що не встигнемо до позачергового засідання в понеділок», – сказав Бурбак.

Говорячи про оприлюднену квоту 25% для учасників списків, яка називалася в пресі для «Народного фронту», депутати не виказують оптимізму. «Мова не йде про 25%. Мова йде про не поборювання на округах, і висування сильніших кандидатів. Наприклад, в Дніпропетровській області може бути і 28%, а може і всі 40%. В Києві складніше, бо більша конкуренція. Мова про те, що ми на місцевих виборах повністю координуємо зусилля, – говорить в коментарі «Главкому» заступник голови прем’єрської фракції Пашинський. – Якщо, наприклад, «Народний фронт» якось губернатора-регіонала буде висувати або людину з його оточення, це неприпустимо. І навпаки».

Голова парламентської фракції БПП Юрій Луценко ще раніше заявляв, що ніякої загальної квоти для «Народного фронту» не передбачено. «Для нас найважливішим є збереження коаліції, тому переговори тривають. Але чи багато дасть «Народний фронт» в тій чи іншій області, з’ясовуємо на місцях. Ніякої загальної квоти для «Народного фронту» не буде. Якщо у них будуть кращі кандидати в мери, ми їх, безумовно, підтримаємо. Ніякої загальної відчутною квоти для інших партій поки я не передбачаю», – зазначав нардеп. Сергій Каплін, який нещодавно вийшов з Блоку президента зазначає: «25% ніколи не буде. Нема ще такого політика, який би розвів президента Порошенка. Буде максимум 10%. В кожному місті окремий процес переговорів. У Яценюка слабкі позиції в Києві. Квота буде меншою», – сказав він «Главкому». Фронтовик Антон Геращенко допускає, що може бути інша цифра, можливо, навіть більша. «У нас буде чітке розуміння, до чого прийшли наші політичні сили, після з’їзду, на якому будуть стверджувати ту чи іншу позицію обох партій», – спрогнозував нардеп.

Як відомо, БПП остаточно погодила умови спільного походу на вибори з «УДАРом» Віталія Кличка. З’їзд двох партій запланований на завтра, де має відбутися ліквідація партії мера Києва і перехід її членів до «Солідарності». Той факт, що до пропрезидентської сили має приєднатися «Народний фронт» вочевидь передбачає переформатування раніше встановлених квот для участі у виборах. Нагадаємо, що згідно з досягнутими домовленостями, «УДАР» зможе висунути на виборах 30% своїх кандидатів (раніше по окремих регіонах була домовленість 50 на 50). Як пояснив «Главкому» депутат-фронтовик Олександр Кірш, якщо все залишиться без змін, загальна квота розподіляється 75% на 25% на користь БПП. А в межах 75%, які матиме Президент, частка ударівців складе 30%. На переконання депутата, на вибори йтиме тільки одна партія, а «в чверті округів, де буде висувати своїх кандидатів «Народний Фронт» не буде кандидатів від БПП і навпаки».

«Квоти – це питання технічні, – переконаний депутат від БПП Дмитро Андрієвський. – Вони з депутатами фракцій іще не обговорювалися. Ведуться консультації. Як воно буде втілено в життя, ми вирішимо. Але всі технічні, юридичні, технологічні речі потрібно уважно опрацьовувати. Будь-яким чином це треба зробити дуже правильно і швидко, тому що нашій політичній силі треба йти на вибори до місцевих рад», – пояснює нардеп. Водночас, деякі депутати в «Народному фронті» не уявляють юридичного оформлення так званої співпраці політичних сил. «Це дуже складно підкріплювати якимись документами. Це просто джентльменська угода. Якщо у нас у фракціях працюють дійсно джентльмени, то вони будуть дотримуватися умов. Через голосування у парламенті це пройти не може, просто при узгодженні кандидатів будуть враховуватися умови», – вважає Олександр Кірш.

Депутат від БПП Дмитро Андрієвський розказав в коментарі «Главкому», що президентська партія і «Удар» Кличка вже розпочали спільну роботу з підготовки до виборів принаймні у столиці. Так, за його словами, партії вже майже об’єднали статут і партійну організацію. «По квотам поки жодного завдання я не отримував. Єдине, про що була порада на рівні районної організації – врахувати гендерну позицію. Жодного питання щодо квот від «Удару» чи «Солідарності» не було. Зараз формуються виборчі комісії, вирішуються питання формування районних територіальних виборчих комісій. Вже є така пропозиція, що Кличко буде обраний головою партії. По всіх інших питанням буде враховуватись якась неформальна позиція, наприклад, рейтинги», – розповів депутат.

Проте, як повідомив «Главкому» депутат на умовах анонімності, всередині БПП назріває дуже серйозний опір майбутньому об’єднанню . «Справа в тому, що вони (депутати від БПП, – «Главком»), як правило, голосують не так як «Удар» і навпаки. Навіть це об’єднання дуже дивно і проблематично. Уявіть як будуть об’єднуватися з «Народним фронтом»? Очевидно, депутати від БПП проти, оскільки не хочуть розділити негативи падіння рейтингу уряду», – розказав нардеп.

Те, що противників повного об’єднання партій багато з обох сторін підтвердив і депутат Олександр Кірш. «Думаю, що не підтримають об’єднання набагато більше депутатів з обох сторін», – сказав він «Главкому». Нардеп зазначив, що його членство в «Народному фронті» і коаліції залежатиме від того, як народні обранці проголосують 31 серпня: «Якщо фракція чи партія проголосує за закон про капітуляцію, яким запроваджується особливий статус Донбасу, я себе не бачу членом такої фракції або партії», – додав нардеп.

За неофіційною інформацією, озвученою в ЗМІ, домовленості між БПП і «Народним Фронтом» не вичерпуються спільним походом на місцеві вибори. ЗМІ повідомляли, що домовленість передбачає створення єдиної фракції і переформатування уряду аж до повного об’єднання партій. Як писали ЗМІ, оновлений склад Кабінету міністрів повинен з’явитися вже у вересні. Згідно з домовленістю, в уряді збережуться посади за міністрами від НФ. Це «Главкому» фактично підтвердив депутат Олександр Кірш. «За Яценюком залишається посада прем’єр-міністра. Це передбачає угода. Оскільки там звужується квота «Народного фронту» до 25%, то, мабуть, це відповідна поступка президента. Коаліційні переговори – це завжди чиясь поступка. Тобто з одного боку зменшення квоти, з іншого – збереження прем’єрського поста. Це дуже мужнє рішення з боку президента», – розповів він деталі майбутньої угоди

Остаточним етапом цього об’єднання має стати створення єдиної партії. «Це вимагає більше часу. Не можна завтра створити спільну партію. Це передбачає певні юридичні заходи. Хоча остаточно до цього може так і не дійти », – відзначило джерело «РБК-Україна», близьке до парламентарів. Немає у політичних сил єдиної позиції і щодо назви майбутньої єдиної партії. До останнього часу об’єднана партія мала називатись БПП «Удар-Солідарність». Як буде називатись нова політична сила у разі успішності процесу об’єднання, сьогодні депутати не беруться говорити. Проте те, що в новій назві беззаперечно буде ім’я президента, не сумнівається ніхто з народних обранців. Виникає запитання, що ж заважало партіям президента і прем’єра об’єднати свої зусилля раніше? Олександр Кірш вважає таке рішення не випадковим саме напередодні місцевих виборів. «Думаю, що від такого рішення виграє «Народний фронт» і програє БПП. На сьогодні рейтинг президентської партії значно вище. Це пов’язано з конкретними помилками, які допустив уряд: в першу чергу, з ПДВ рахунками, з необґрунтованими тарифами й іншими прорахунками», – розповів він в коментарі «Главкому». За його словами, об’єднання допоможе НФ залишитися у владі, але водночас завадить БПП, оскільки весь негатив автоматично перейде на президентську силу. «Це рішення з точки зору президента достатньо мужнє, він ризикує власним рейтингом в ім’я коаліції і прем’єра», – відмітив нардеп. Сергій Пашинський пояснює причини об’єднання партій політичною доцільністю. Мовляв, партії мають однакове бачення розвитку держави, і мають нести спільну відповідальність за її майбутнє. «Всі обіцяли на Майдані децентралізацію. На сьогоднішній день ми домовились про те, що ми несемо спільну відповідальність, що ми не ухиляємося від неї, ми реалізуємо ті лозунги, які брали на виборах, а саме: мирне врегулювання подій на Сході, конституційна реформа, реформа правоохоронних органів», – прокоментував депутат. Нардеп Сергій Каплін вважає, що злиття партій врятує Верховну Раду від позачергових виборів. «Народний фронт» через діяльність Яценюка має величезний негатив. Цей процес (об’єднання, – «Главком») неминучий, тому що Верховну Раду треба вберегти від перевиборів, оскільки провідні політичні сили втрачають рейтинг, – зазначив він в коментарі «Главкому». – На цьому фоні процеси об’єднання необхідні, аби були необхідні голоси, по-перше, для коаліції, по-друге для голосування ключових законопроектів».

Джерело фото: expres.ua

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here