Не варто легковажно ставитися до слів Путіна і вкладати занадто багато у слова Трампа

0
154

Державний департамент США зробив чітку заяву, що підтверджує американську позицію щодо окупованого Росією Криму.

“Ми підтримуємо територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів, і наша політика щодо Криму залишається незмінною. Наші санкції – наші кримські санкції залишаться в силі, поки Росія не припинить окупацію і не поверне Крим Україні” , – сказав представник Державного департаменту у відповідь на запитання журналіста щодо слів, які Трамп сказав з приводу Криму на саміті “великої сімки”.

Ми часто схильні переоцінювати значущість слів американського президента. Але Трамп – не професійний політик. Він – бізнесмен і шоумен. І він абсолютно не розуміє силу слова політика. Для нього слово – полемічний прийом, можливість звернути на себе увагу, зробити гостру несподівану заяву, про яку будуть довго говорити. Слово і відповідальність для Трампа не поєднані в єдине ціле.

Однак при цьому експресія слова ще не означає, що американську політику буде змінено. Тому що ця політика визначається в результаті консультацій Трампа і його радників, роботи інституцій та відомств. Не може бути крутого політичного повороту без конгресу. І таких стримуючих факторів можна навести безліч. Але найголовніше – Трамп і сам може не збиратися міняти політику. Коли він щось виголошує або пише в твіттері, він зовсім про це не думає.

До речі, одночасно з переоцінкою слів Трампа ми недооцінюємо слова Путіна. Нам хочеться вважати, що російський президент розмовляє “просто так”, для своєї аудиторії. Але насправді Путін у своїх виступах посилає сигнали – друзям і ворогам. І, на відміну від Трампа він практично нічим не стримується у здійсненні своїх задумів.

У Росії немає інституцій, немає суспільства, розмови про “оточення” і олігархів, що зупинять Путіна – це чергова західна ілюзія. Тому коли Путін вам загрожує, коли виступає з навіть  фантастичними планами – будьте впевнені, він спробує втілити їх в життя.

Не ставтеся легковажно до слів Путіна і не вкладайте занадто багато значення в слова Трампа.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here