На підтримку одеських антимайданівців Москва виділила два мільйони доларів

0
57

Трагічні події, що сталися в Одесі 2 травня 2014 року, все ще розглядаються в українських та міжнародних судах.

Тоді в результаті сутичок на Куликовому полі між проросійськими і проукраїнськими активістами загинули 48 чоловік і постраждали більше 200. У розташованому там Будинку профспілок у наслідок пожежі також загинули люди.
З тих під і дотепер на Куликовому полі постійно збираються прихильники русского міра на свої мітинги, звинувачуючи у кривавій трагедії «правлячу в Україні бандерівську хунту». Активісти ВО «Свобода», «Правого сектору», «Самооборони Одеси», «Чорноморського гайдамацького з’єднання» постійно блокують збіговиська сепаратистів і намагаються їх розігнати. Та сутичкам між протиборствуючими політичними силами запобігають правоохоронці. Служба безпеки України на підставі неспростовних доказів ще торік довела, що до бійні на Куликовому полі й пожежі у Будинку профспілок причетні російські спецслужби. Спостерігачі ООН в Україні також знайшли підтвердження, що в трагічних подіях 2 травня в Одесі брали участь спецслужби Росії. Ними виявлені докази підготовки  безпорядків у місті і подій у Будинку профспілок російськими спецслужбами. Достовірно відомо про участь двох офіцерів Головного розвідувального управління, – сказано в  доповіді Місії ООН з прав людини.
Не було сумніву, що одеські антимайданівці, яких ще називають куликівцями, на свої проплачені мітинги і марші отримують гроші від наших північних сусідів. Але конкретних доказів того не було, і за руку цих спонсорів сепаратистів схопити не вдавалося. Та цими днями шило вилізло з мішка.
1 жовтня у мережі з’явилося відео інтерв’ю, в якому один із учасників трагічних подій 2 травня 2014 року на Куликовому полі в Одесі, розповідає про безпосереднє фінансування Москвою воєнізованих проросійських організацій в Одесі. Куликовець Сергій Рудик повідомив про те, що так звана «Одеська дружина» вночі 30 квітня 2014 року, саме перед подіями 2 травня перебазувалася на територію меморіалу 411 батареї, отримавши за це 150 тисяч доларів. «У першу ніч, коли було організовано наметове містечко на Куликовому полі, на чергуванні стояло всього 4 особи, а коли люди дізналися, що за це ще й платять гроші у розмірі 50 гривень (спочатку взагалі було 150 гривень), було все нормально…», – поділився своїми спогадами учасник антимайдану. «Нас мали вивозити на військові навчання, вчити розбиранню-збиранню зброї, ми мали виїжджати на тренування…”, – розповів Сергій Рудик. На питання «Хто ж виділяв гроші на утримання вашої організації?» Рудик відповів, що це Москва, але конкретну структуру або відомство не назвав.
«Це інтерв’ю було дано знімальній групі для вільного обнародування, – повідомила член громадської «Групи 2 травня» Світлана Підпала. – Раніше повністю не публікувалося. Рудик проходить як звинувачуваний у кримінальній справі 2 травня». За словами С. Рудика, до 2 травня 2014 року сепаратистам Куликового поля із сусідньої держави було виділено 2 млн. доларів. А ще провокації були профінансовані  високопоставленими чиновниками, які тепер перебувають у розшуку – Сергієм Арбузовим і Олександром Клименком. Також Рудик підкреслив, що гроші доходили до керівництва, але не до рядових куликівців. На його думку, нині організація на Куликовому полі фактично розпалася, бо була дискредитована своїм же керівництвом.
«Група 2 травня», яка оприлюднила сенсаційне відео, – це неполітична, позаідеологічна спільнота людей, громадян Одеси, які поставили перед собою мету провести незалежне експертно-журналістське розслідування трагічний подій 2 травня 2014 року. Робота цієї патріотичної організації триває, тож нові викриття ще будуть.

Сергій Горицвіт 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here