Місцеві вибори будуть сфальсифіковані

0
68

Порошенко фальсифікуватиме результати місцевих виборів

Президент Порошенко у своєму прагненні встановити авторитарний режим в Україні не гребує жодними засобами. Окрім грубого порушення основоположних прав людини та верховенства права, нищення парламентаризму та нового наступу на свободу слова влада готує умови для підриву засад демократичного ладу в Україні – чесних та справедливих виборів.
Головним інструментом владного контролю над результатами виборів обрано Центральну виборчу комісію, яка перетворена на абсолютно залежний і ручний орган в руках Президента. Механізмом такого управління ЦВК стало збереження старого складу її членів, 7-річний термін повноважень яких відповідно до закону закінчився ще понад рік тому – 1 червня 2014 року.
Порошенко, грубо порушуючи Конституцію України, вже протягом 16 місяців ігнорує свій конституційний обов’язок та вимоги закону щодо внесення ним до Верховної Ради України подань про звільнення з посад 12 членів ЦВК, строк повноважень яких давно закінчився, та подання кандидатур нових членів для їх затвердження парламентом.
Нагадую, що йдеться про команду людей на чолі з одіозним Головою ЦВК М. Охендовським, які служили ще режиму Януковича та були активними співучасниками у його злочинних виборчих махінаціях. Саме покривання масових виборчих фальсифікацій з боку старого ЦВК сприяло узурпації влади Януковичем та стало одним з чинників, що спричинили народне повстання на Майдані та Революцію Гідності.
Нова влада зацікавлена у послугах цих фальсифікаторів зі стажем. Порошенко вирішив, що простіше залишити старих членів ЦВК з досвідом фальсифікації виборів, аніж навчити нових. Адже вони нелегітимні, повністю від нього залежні і готові виконувати будь-які злочинні його команди. А авторитарній владі завжди потрібні слухняні організатори виборів. Тож фальсифікатори Януковича тепер перебувають на службі у Порошенка, який навіть нагороджує їх орденами.
Радикальна партія вже понад рік закликає Порошенка виконати свій конституційний обов’язок і вимоги закону та відкрити шлях для зміни членів ЦВК. Три місяці тому депутати фракції РПЛ зареєстрували проект постанови зі зверненням до Президента невідкладно здійснити передбачені Конституцією та законом дії щодо формування нового складу ЦВК на основі попередніх консультацій з фракціями парламенту. Однак Голова Верховної Ради України В. Гройсман та президентська фракція БПП блокують його розгляд у парламенті та прийняття відповідного рішення.
Нещодавно я звернувся до Вищого адміністративного суду з позовом про бездіяльність Президента Порошенка та вимогою зобов’язати його внести до парламенту відповідні подання. Ми вимагаємо від глави держави виконати Конституцію та закон!
Водночас, ми звертаємо увагу українських громадян та міжнародної спільноти на очевидні наміри режиму Порошенка вдатися до фальсифікацій під час виборів до місцевих органів влади 25 жовтня. Адже влада навмисне затягнула процес зміни членів ЦВК, які незаконно працюють вже дев’ятий рік, щоб мати додатковий ресурс фальсифікацій і використати його на місцевих виборах.
Порошенко увесь час робив вигляд, що не чув наших справедливих і законних вимог. Тепер зрозуміло чому – він боїться чесних виборів, навіть місцевих, які засвідчать провал пропрезидентських сил та різке падіння підтримки Порошенка в країні.
Фракція Радикальної партії заявляє про абсолютну неприпустимість відступу від базових демократичних цінностей, за які стояв Майдан і які мала запровадити в Україні Революція Гідності, зокрема – чесних і справедливих виборів.
Звертаємося до усіх українських громадян, демократичних політичних сил, міжнародного співтовариства та організацій з моніторингу виборів об’єднати зусилля на захист демократії в Україні.

Олег Ляшко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here