Маріупільскі військові фортифікації мають серозні прорахунки

0
68

Разом з Семен Семенченко представили загальні висновки перевірки укріплень навколо Маріуполя, яку ми провели разом з військовими інженерами за допомоги добровольчих частин, що боронять місто.

1. Добра новина у тому, що будівництво укріплень нарешті почалося. Якщо ще місяць тому укріплення існували переважно у звітах генералів, зараз на багатьох ділянках фронту фортифікація йде. Із використанням техніки, встановленням залізобетонних конструкцій, за затвердженим Міноборони проектом.

2. За оцінкам військових інженерів та воїнів, які вже не один місяць тримають оборону, у загальному плані фортифікацій і у типовому проекті є серйозні прорахунки. Без деталів і матюків можна сказати так: творення єдиної системи укріплень, об`єднаних вогнем, комунікаціями та захистом особового складу далі залишається завданням. Полонений російський спецназівець знав, що говорить, коли розповів журналістам, що українська оборона дозволяє робити нові котли.

3. Величезним провалом залишається фортифікація Маріуполя у найбільш ймовірному напрямку атаки ворога. Саме на цьому напрямку досі не створено жодного затвердженого фортифікаційного пункту. Ми особисто звертали на це увагу Петра Порошенка, детально пояснювали проблему керівництву Міноборони та Генштабу. Якщо в найкоротший час не побачимо змін, напишемо у військову прокуратуру заяву про злочин. Іншим словом це назвати важко.

4. Обрана Верховним головнокомандувачем стратегія оборони в цій війні робить недостатнім створення укріплень по лінії фронту. Ризик висадки десанту вимагає фортифікації і узбережжя. Поки жодної серйозної роботи в цьому напрямку не ведеться. Конструкцію на фото зробили морпіхи, дислоковані позаду Маріуполя. Сподіваюся, жартома. Взагалі гумор на фронті є одним зі способів рятуватися від важких думок про нинішніх командувачів.

Важливо не дати нинішнім командувачам позначати такі “укріплення” на картах і звітувати про непрохідні лінії оборони. Без жартів усно представимо все побачене в Міноборони сьогодні ввечері. І поінформуємо закритим листом Верховного головнокомандувача. Скільки б непрофесійності, саботажу, прямої зради не було б серед нинішнього керівництва безпекою і обороною, вихід в нас один – щодня робити надзусилля, щоб переламати ситуацію і зберегти Незалежність України.

Так щодня діють наші герої на фронті

Єгор Соболєв