Кого веде за собою Зеленський

0
210

Треба подякувати нинішній кампанії: на цей раз ми як ніколи раніше вимагаємо назвати прізвища і показати команду.

У мене неоднозначні враження від представленої Зеленським команди. Когось я знаю особисто, з кимось незнайомий зовсім. Там є професійні люди – і наскільки я розумію, саме вони і складають ядро команди. Зеленський вже зараз більше на них опирається, а в разі обрання президентом – ще більше опиратиметься.

Наявність ядра, що вже має досвід у сфері державного правління, є запорукою того, що команда відразу зможе діяти – і хай ще не на повну потужність, та досить професійно.

Втім, є там і люди випадкові, а деякі й не зовсім професійні. Такі, що ніколи не були причетні до сфери державного управління чи серйозних управлінських завдань взагалі. Тож у них – як і у самого Володимира – проявляються трохи романтичні підходи до роботи. І справа не у формулюваннях, а дещо легковажному ставленні до необхідних реформ. Зокрема, не враховується те, що деякі ініціативи доведеться втілювати у середовищі, що буде цьому противитись. І тоді доведеться проявляти не лише політичну волю до ініціювання рішень, а й гнучкість, здатність проводити їх через Верховну Раду, а також домовлятись з урядом, місцевими елітами тощо.

З іншого боку, відсутність досвіду в сфері державного правління може спрацювати і на благо. Бо якщо до влади приходять люди, які вже працювали в урядових структурах, у їхніх головах та поведінці закладена певна матриця – як треба діяти, що і з ким узгоджувати. Можливо, нові люди ламатимуть правила, і їм буде легше застосувати іншу модель врядування – у всякому разі, запропонувати.

Є і певні дірки в команді. Наприклад, я так і не зрозумів, хто буде відповідати за сферу нацбезпеки. Не оборону – тут, зрозуміло, буде Іван Апаршин, якого запропонували в команді Гриценка. І така співпраця вже сама по собі є позитивом. Думаю, що команда Гриценка могла б запропонувати серйозну кандидатуру і для сфери нацбезпеки.

Мені сподобалось, що з’явились такі новітні напрями як диджиталізація. Ми багато чого зробили заради цього в останні роки, проте наявність таких сучасних людей, які цим займаються, мають ідеї і певні напрацювання, могло б значно прискорити рух. Сподіваюсь, що в цьому сенсі команда Зеленського дійсно зможе стати каталізатором змін по деяких напрямках державної політики та реформування.

Подивимось, як воно вийде. Я був би дуже обережний з прогнозами: більшість з тих, кого представив Володимир Зеленський, можуть ще не розуміти, наскільки складні завдання перед ними стоять. Наскільки важко буде втілити їх пропозиції, і наскільки вони взагалі готові до серйозних реформ. Адже те, що Вищу раду правосуддя треба міняти, і так розуміють майже всі.

Так, Зеленський не назвав посади, на яких планує поставити всіх цих людей. Це можна лише приблизно уявити з того, хто за що відповідає. Наприклад, що на посаду міністра закордонних справ скоріше за все висуватимуть Олександра Данилюка, а на посаду міністра оборони – Апаршина. Проте хто буде генеральним прокурором? Перед нами представили цілу купу юристів. Також незрозуміло, хто відповідатиме за СБУ. Думаю, цих людей шукають.

Втім, хочу нагадати одну цікаву річ. Коли у 2014 році Порошенко став президентом, ми взагалі не знали, хто і які посади обійме. Думали, що Віталій Ковальчук, як керівник штабу, може очолити Адміністрацію – та він став лише першим замом. А хто буде міністром закордонних справ, оборони і генпрокурором – ніхто навіть не здогадувався. Тож треба подякувати нинішній кампанії: з точки зору тиску громадської думки на кандидатів, ми зробили серйозний крок вперед, і нині вже вимагаємо назвати прізвища і показати команду.

Так чи інакше, новим людям доведеться когось запропонувати. Сказати, що там уже все злагоджено та цілісно – зарано, як команді їм ще треба згуртуватись. Наразі її склад неоднорідний і з точки зору світогляду, і політичних позицій. А тому може виникнути досить серйозний конфлікт інтересів. Так свого часу було і в Кучми, і в Ющенка, і в Януковича, трохи менше в Порошенка. Думаю, що будуть відсіювання: хтось відійде сам, хтось просто не витримає випробувань часом та рівнем управлінських завдань. Я переконаний: зміни в складі ми побачимо вже цього року.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here