Кліп Rammstein на пісню “Deutschland”: минуле і майбутнє Німеччини

0
126

Rammstein – Deutschland

Це пісня насамперед для німців і про німців, про минуле і майбутнє Німеччини.
У пісні багато відсилань до її історії та до сучасних політичних проблем.

Спробуємо зробити покадровий розбір кліпу:

1. Римські легіонери зустрічають чорношкіру жінку-варвара. Вона – уособлення Німеччини того часу (а також протягом усього кліпу). Зазначений рік 16 A. D. (16 рік від Різдва Христового) – дата Битви при Ідіставізо. В ній римські легіони перемогли ополчення німецьких племен під командуванням Армінія. Саме з німецькими племенами довго та наполегливо воювала Римська імперія, аж поки у 476 році вождь германців Одоакр не змусив відректися від престолу останнього Римського імператора.

2. Кадри середньовічного бою в ході якого чорношкіра дівчина лицар закріплює прапор – відсилання до Тридцятилітньої війни, в якій воювали протестанти і католики Німеччини.

3. Бійка з кастетом уособлює внутрішньополітичні протиріччя у Веймарській республіці. Відображено протистояння комуністів і нацистів в 1920-х роках, зіткнення на мітингах в Німеччині. І на них роблять ставки.

4. Відсилання до катастрофи дирижабля «Гінденбург», як уособлення занепаду позитивної німецької технологічної мрії і перехід до створення ракет і літаків для розв’язування воєн.

5. Партійні функціонери НДР і герб НДР на тлі, які п’ють шампанське,прикрашають себе орденами та повністю відірвалися від простих німців.

6. Багата дівчина з німецькими вівчарками в супроводі бійців спецназу – уособлення вже сучасної Німеччини. У сучасній Німеччині (як і в її попередниці, ФРН) еліти далекі від народу і огороджені від простих німців, незгодних з політикою Меркель, бійцями спецназу, собаками, кийками і сльозогінним газом.

7. Далі йде начебто як відсилання до інквізиції, за спиною якої, церковні верхи бенкетували, пожираючи тіло Німеччини, в той час як під столом творилася содомія.

8. Післявоєнна ФРН. Незважаючи на декларовану свободу, післявоєнна ФРН була маріонеткою США. У кадрі німців у в’язниці (побудованої на американський манер) б’ють. При цьому сипляться гроші – відсилання до фінансових вливань США.

9. Третій Райх. Зображення концтабору і ракет ФАУ-2. На шибениці члени групи, які уособлюють собою жертв нацистського режиму.

10. Далі йде RAF (Rote Armee Fraktion) – Фракція Червоної Армії. Ця ліворадикальна терористична організація, що діяла в Західній Німеччині в 1960-70-х роках.

11. Потім чергуються різні історичні моменти. Спалювання єретиків в Середньовіччі та спалювання книг за режиму Гітлера. Середньовічні інквізитори братаються з нацистами. Поруч стоять лицарі часів Тридцятилітньої війни. В результаті Німеччину спалюють на вогнищі інквізиції церковники, лицарі і нацисти. Але вона перероджується у вигляді ангела, вона вагітна.

12. На тлі великого барельєфа Карла Маркса йдуть німецькі війська, причому – вже сучасні. Рамштайн показує, що силовики і охоронці сучасної Німеччини нічим не відрізняються від своїх колег часів НДР.

13. Вагітна Німеччина народжує цуценят. Це проблема з демографією та мігрантами.

14. Сучасна мультикультурна політика Німеччини надійно охороняється силовими структурами, про що нам говорять подальші кадри з розгону мітингів.

15. Але вже в наступному кадрі колишні ув’язнені розстрілюють своїх тюремників СС-манів.

16. Протягом кліпу люди в космічних скафандрах, судячи з усього, уособлюють майбутніх німців, вивчають похмуру але велику спадщину минулого.

17. В підсумку труну з тілом Німеччини відправляється в космос. І це уособлює собою смерть Німеччини.

18. І в смерті Німеччини варто звинувачувати внутрішню роз’єднаність, віддалення верхів від низів, мультикультуралізм, нездорову толерантність і міграцію.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here