Через рік Україна втратить усі непідконтрольні «республіки»

0
86

Якою буде Україна через рік? – цим питанням журнал “Країна”, зізнаюсь, застав мене зненацька.

А й дійсно: якою буде Україна через рік? Мої 10 прогнозів є такими:

1. Це буде країна суцільних докорів. Усі усім будуть докоряти і всі на всіх будуть ображені. Учасники АТО – на неучасників АТО (і навпаки). Народ на владу (і навпаки). Бідні на багатих (і навпаки). Громадський сектор на чиновників (і навпаки).
2. Через рік країна буде країною втрачених можливостей. Шанси на радикальні зміни будуть невпинно скорочуватися. Країна увійде в довгостроковий етап агонії всіх систем без можливостей їх демонтувати.
3. Відшарування влади (політикуму) від суспільства буде стрімко нагнітатися – утім, це не завадить виборцям укотре проголосувати за своїх кривдників на наступних виборах. Замкнуте коло мазохізму піде на черговий виток: суспільство буде ненавидіти державу – але з задоволенням братиме від неї чергову подачку. Тріумфуватимуть типові олігархічні проекти.
4. Війна нікого нічому не навчить: влада далі зароблятиме на ній, а патріотична частина суспільства приноситиме себе в сумнівну жертву, підриваючи демографічні перспективи нації.
5. Люмпенізація суспільства сягне мінімум 20%, а це означатиме капітуляцію всіх ціннісних, ідейних протестів перед шкурно-соціальними. Будь-які революційні рухи зведуться до «революції порожніх холодильників».
6. Україна через рік повністю втратить свою міжнародну суб’єктність. Наша держава не матиме голосу у прийнятті стратегічних геополітичних рішень щодо себе. За рік ми матимемо маріонеткову владу, а насправді це буде неофіційна політична адміністрація ззовні. Країну будуть адмініструвати ззовні з метою жорсткого контролю всіх фінансових потоків і забезпеченння кредитної платоспроможності.
7. Через рік (а, може, швидше) ми станемо свідками масштабної кампанії з промоції ринку землі – це останній ресурс, яким наша країна ще цікава усім донорам. Бій за впровадження ринку землі буде дуже грамотним, він здійснюватиметься під орудою іноземців-міністрів. Збідніле населення готове продати свій найвищий капітал за безцінь, за надруковані папірці.
8. Політика зумисного знедолення народу матиме кінцеву мету – перетворення України в європейського конкурента Китаю стосовно дешевої робочої сили. В найближчі роки деякі світові виробники переведуть своє пост-виробництво саме в Україну за рахунок дешевої робочої сили і прямого сусідства з ринками Євросоюзу. Бідні стануть стануть ще біднішими, багаті стануть ще багатшими, середній клас буде поставлений перед небезпекою повного знищення.
9. Територіально Україна втратить усі непідконтрольні «республіки». Україна перетвориться в аналог близькосхідної небезпечної держави з високим рівнем терористичних диверсій. Основна зона небезпеки – Харків.
10. Розхитування країни призведе до нових трендів – суспільство максимально самоусунеться від мілітарної тематики і почне розбудовувати мирний клімат життя. Тема “мир за будь-яку ціну” стане пріоритетною і наймоднішою. Люди будуть жити маленькими радощами. Конвульсії державної машини будуть особливо разючими на тлі перфектної самоорганізації пасіонарної частини суспільства. Абсентеїзм набиратиме обертів. Людина нарешті почне думати не про високі абстрації – а про себе.

Остап Дроздов