Зворотній бік аграрних “рекордів”

0
103

На відміну від влади, яка звітує про рекордні врожаї і обсяги агроекспорту, я не радію новинам аграрної сфери. Тому що знаю зворотній бік цих аграрних «рекордів».

Експорт продукції АПК у 2018 році сягнув майже 19 млрд дол США, або 40% товарного експорту країни. Свою роль зіграли і підвищення цін на агросировину, і зростання врожайності. Основний приріст експорту показали кукурудза (+17%) та пшениця (+9%), експорт яких у 2018 році сягнув 6,5 млрд дол. Але ж при цьому експорт продукції борошномельно-круп’яної промисловості скоротився на 3% і склав лише 175 млн дол, а експорт готової продукції з зерна скоротився на 9% до 268 млн дол. США за рік.

Тобто сировинний експорт б’є рекорди, а експорт харчових продуктів занепадає! Своєю економічною політикою влада консервує бідність, безробіття, еміграцію і виснажує національні природні ресурси. Я пропоную протилежне – поглиблена агропереробка, розвиток харчової промисловості на основі власної сировинної бази, експорт продукції з високою доданою вартістю, а не сировини. А це значить нові інвестиції та робочі місця і вищі доходи українців без еміграції. Щоб реалізувати мою стратегію треба якнайшвидше прийняти запропонований моєю командою #ПромПакетРеформ: індустріальні парки, безкоштовне приєднання до інженерних мереж, експортно-кредитне агентство, «Купуй українське, плати українцям»! І ми це зробимо – Україна буде заможним виробником, а не сировинним додатком успішних країн!

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here