Зеленського підтримали колишні виборці «Партії регіонів»

0
402
Фото: Reuters

Це було, без сумнівів, протестне голосування. І в другому турі воно стане ще сильнішим.

Мене не дивують попередні цифри першого туру. Результати екзіт-полів та ЦВК майже один в один співпадають зі соціологічними опитуваннями, зокрема КМІСу, які були опубліковані ще за тиждень до виборів.

Це очікувані результати. Просто дехто не вірив в них, говорячи про «дутий» рейтинг Зеленського. Та все підтвердилось. Чому так вийшло?

Передусім треба розуміти, що це було, без сумнівів, протестне голосування. І проти Порошенка, і проти тих політичних еліт, які домінували в українській політиці останні 25 років. І не тільки проти еліт, пов’язаних з Майданом, а й проти його противників. Бо зверніть увагу, що Зеленського підтримали і колишні виборці «Партії регіонів» у Харкові й Одесі. Тобто на Сході та Півдні, що є дуже показовим.

А ще це запит на оновлення, кардинальні політичні зміни. І це шанс, до речі. Інша річ, хто і як ним скористається. Чи зможе задовольнити ці величезні очікування сам Зеленський? Це для нього потенційна міна сповільненої дії. Ризик, особливо на парламентських виборах, якщо він стане президентом. Адже українці швидко розчаровуються.

Чому Захід виявився менш активним? Існують різні версії, що вимагають ретельнішого аналізу. Та можна все ж припустити, що спрацювала величезна трудова міграція. За деякими оцінками, в окремих населених пунктах Західної України відсутня третина людей. І це не могло не вплинути на явку. До того ж, частина виборців на Сході так і не знайшла свого кандидата – це теж могло працювати. Хоча я радше прихильник версії з міграцією. І це спрацювало не на користь Порошенка.

В другому турі отримати перемогу діючому президенту буде дуже важко. Адже там ще більше переважає протестна мотивація. І Зеленському достатньо буде просто її посилити – перетворити другий тур у референдум проти Порошенка. Тому що за даними опитувань – а вони підтвердили свою реалістичність – абсолютна більшість опозиційно налаштованих виборців проголосують за Зеленського.

І вік уже не має різниці. Навіть у першому турі багато старших людей голосували за Зеленського. Те, що тільки молодь за нього – вже спростований міф. Тож мій прогноз такий: якщо явка буде вище 50-55%, тобто нижчою ніж у першому турі, то виграє Зеленський. Якщо явка буде менше 50%, то у Порошенка є шанс, хоч і не гарантована перемога. Саме явка буде вирішальним чинником.

І я думаю, що ставка Порошенка буде на те, щоб вбивати явку прихильників опозиції та Зеленського зокрема. Буде гра на страшилках і контрасті – підтримай країну, державу тощо. Безумовно, ключовим моментом, на який дуже сподівається Порошенко, стануть дебати.

В такий спосіб його команда дуже хоче показати, що ось є досвідчений, компетентний президент, який досяг багатьох успіхів, і є людина слабка, некомпетентна і не готова до президентства. Знову ж таки спробують зіграти на контрасті. Та чи спрацює це?

Є відомий історичний приклад 2004 року. Тоді всі думали, що Ющенко цілковито виграє дебати у Януковича. Але що сталося? Нічия. Тому що Януковичу вибрали правильну тактику і він був добре підготовлений.

Тому всупереч заклику Зеленського, саме йому треба не розслаблятись. Якщо він добре підготується, матиме наступальну тактику і парируватиме як в історії з «маріонеткою Коломойського», на що він дав гарну відповідь: «Давайте з’ясуємо, хто чия маріонетка. Ви у Свинарчука чи навпаки?», то ще питання, хто виграє ці дебати.

Та навіть якщо і Зеленський відмовиться від участі, то для його прихильників і більшості тих, хто проти Порошенка, тема дебатів буде не принциповою. Я не маю на увазі, що виборці вже зробили свій вибір. Для багатьох складне рішення ще попереду.

Виборці будуть визначатись. А щодо самих кандидатів, то більшість з них не будуть прямо когось підтримувати. Гриценко, приміром, може бути проти як Зеленського, так і Порошенка. Насправді для багатьох опозиційних лідерів перемога Зеленського буде більш вигідною, бо тоді в них з’явиться шанс, зокрема у Тимошенко, взяти реванш на парламентських виборах.

Це зараз вона грає на слабкостях Порошенка, а якщо Зеленський стане президентом – і не дуже сильним, адже в нього буде купа проблем, то тут Тимошенко вже буде грати на його слабкостях. І користуватись його неминучим падінням популярності. А для неї це вже шанс – і не тільки помститись Порошенку, а й на майбутнє. Тому тут абсолютно логічним є те, що вона підтримає Зеленського. Але підтримає закликами голосувати проти Порошенка.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here