Вбивство 5-річного хлопчика на Київщині є викликом не для президента, а для системи загалом

0
755

Історія з вбивством 5-річного хлопчика на Київщині є викликом не для президента, а для системи влади загалом.

Історія з хлопчиком, у загибелі якого винні поліцейські – це дуже вагомий і гучний індикатор того, що справжньої реформи поліції не відбулося. Навіть там, де частково мали місце реформаторські дії – ось як у патрульній поліції – вже проявляються негативні тенденції. Низький рівень дисципліни, ставлення до майна, повернення до корупції і порушень. Думаю, серйозний аудит стану МВС нам вкрай необхідний.

Чи піде тепер у відставку Аваков? Як тільки навколо поліції щось виникає – а там проблеми постійні, так як відомство у всіх на очах — постає питання про відставку. Зрештою, в Авакова дуже багато політичних противників, а тому питання зміни керівництва МВС вирішиться лише після парламентських виборів. Нині Аваков — одна з ключових фігур у нашому політичному балансі. Тому якщо його зараз змінити, це різко загострить конфліктність всередині влади та посилить відчуття нестабільності.

Зеленський ніяк не впливає на ситуацію з Аваковим: у нього немає повноважень зняти з посади міністра МВС. Все, що він може — це через взаємодію з міністром і силовими структурами поставити цю ситуацію під особистий контроль.

Які плани в самого Авакова? Зараз він ними не поділиться. Та деякі з них уже озвучив Коломойський, і я думаю, що такі амбіції були і в самого Авакова — а саме стати прем’єр-міністром. Та враховуючи цю трагедію та багато інших чинників, зараз це абсолютно нереалістично. Справа навіть не в негативному іміджі чи токсичності – в генпрокурора Луценка, приміром, цього всього набагато більше, але ж нічого. Та якщо останній піде точно, то з Аваковим усе складніше. Якщо він залишиться на посаді, це буде великим досягненням для нього. А просто залишитись в політиці – рішення не з простих, та я думаю, що він намагатиметься. І такі його інтереси лобіюватиме Коломойський і не тільки.

Втім, українська політика змінюється, і змінюється дуже сильно. Прийде новий уряд, ще більших ніж у 2014-му суттєвих змін зазнає Верховна Рада. Завдяки появі нового президента, всім політичним фігурам України останніх 10−15 років буде дуже складно залишитись на вищих щаблях. Ці тенденції очевидні.

Історія з хлопчиком є викликом не для Зеленського, а передусім для правоохоронних органів, і системи влади загалом. Так уже сталось, що для нас головний начальник — це завжди президент, і саме він має вирішити проблему. Та тільки як? Кінець кінцем, нам треба навчитись оцінювати ситуацію розумно. Тим паче, що зараз у нас не Янукович і не та система влади, що була за Кучми. У нинішній системі та при своїх нинішніх повноваженнях президент на подібні ситуації напряму впливати не може.

Та як би там не було, це індикатор проблем. Ми трошки заспокоїлись, що поліція помінялась і стала іншою. Та зараз ми бачимо, що коли в цій системі й відбуваються зміни, то педалі необхідно крутити постійно. Інакше можна впасти з велосипеда і всі серйозні проблеми повернуться. Сама по собі професія силовика вже спонукає людину на агресивні дії, піддає спокусам до насильства. Відтак про психологічний та внутрішньо дисциплінарний контроль не слід забувати ніколи — як тільки він слабне, виникають зловживання і люди, які мають схильності до садизму, починають їх проявляти.

Чи стане реформа поліції пріоритетом для Зеленського на майбутнє? Складно сказати — на ньому багато всього. Та крім безумовного пріоритету № 1 — питання війни і миру — внутрішні зміни для нього також є дуже важливими. Відтак ситуація і в правоохоронних органах, і в судах, і загалом тема справедливості буде актуальною. Перш за все нам усім варто відкинути крики «ох, як все погано» та стати реалістами. Такі ситуації, як з хлопчиком, в різних формах і проявах регулярно виникають в багатьох країнах, зокрема в США. Там на расовому ґрунті це проявляється ще більш чутливо.

Проблема у будь-якому разі є, і наразі загострюється. І навіть якщо Зеленський не зробить її пріоритетною, ті люди, які відповідатимуть за правоохоронний блок, і, не без виключення, новий міністр, муситимуть започаткувати нову хвилю реформи в МВС, зокрема і в поліції.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here