Мафія вже на порозі України

0
135

Державу зі слабкими інститутами і схильною до корупції елітою підминають нові гравці, куди більш могутні, ніж свої провінційні олігархи і чиновники.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо заявив про готовність піти у відставку, якщо наступний уряд очолить його однопартієць.

Важливість заяви прем’єра не можна недооцінювати. Фіцо – не просто прем’єр, а найвпливовіший політик Словаччини останнього десятиліття, справжній “господар” країни. Його рішення – свідоцтво посилення словацької політичної кризи, яка почалася після вбивства журналіста-розслідувача Яна Куціяка і його нареченої.

Ситуацію цілком можна порівняти зі справою Гонгадзе, з тією лише різницею, що протести словаків і крах уряду відбуваються в країні, яка входить до Європейського Союзу і НАТО, Шенген і зону євро. Тобто Словаччина пройшла весь той шлях, який Україна має пройти у найближчі 20 років – і в результаті вона опинилася там, де Україна була 20 років тому! Який похмурий політичний парадокс! Невже і Україні так має бути?

Швидше за все. І ось чому. Вбивство журналіста в Словаччині пов’язують із впливом в країні італійської мафії, яка захищала свої інтереси. Звідки в Словаччині італійська мафія? Бо мафіозі не знають державних кордонів, тим більше, що між Італією і Словаччиною їх зараз ну просто немає. І чому б могутньому кримінальному угрупованню, якому свого часу вдалося підім’яти під себе політичну і судову систему Італії, не зайти в державу зі слабкими інститутами і схильною до корупції елітою?

У цьому-то й річ. Реформи, які пройшли в країнах Центральної Європи і які зараз проводяться в Україні, розраховані на держави із сильними інститутами і моральним суспільством. Там, де немає ані того, ані іншого, з’являються нові гравці, куди більш сильні і могутні, ніж вітчизняні провінційні олігархи і чиновники. Мафія – куди більш серйозна загроза, ніж будь-який український олігарх. Вона здатна вбивати, не замислюючись про те, відвідує її викривач посольство Сполучених Штатів чи ні. Вона вбиває сім’ями – в цьому сенсі вбивство в Словаччині дуже схоже на вбивства ворогів мафії в тій же Італії або США.

Мафія – глобальний синдикат з корінням в політичній системі багатьох розвинених країн. І вона вже біля наших кордонів. Вона готується до стрибка і не сумнівайтеся – стрибне і зімкне кігті на нашому горлі.

І ось тоді все, що було з нами раніше, здасться дитячими іграми. Тому що ми будемо жити в мафіозній державі у буквальному сенсі слова. Не в сенсі розповідей про це по телевізору і в соціальних мережах, а насправді. Насправді – це набагато страшніше, ніж по телевізору.

Врятуватися від цього можна тільки одним шляхом – створенням сильних державних інститутів. Солідарністю громадянина і держави. Припиненням балаканини і імітації всього, що можна імітувати – реформ, боротьби з корупцією, громадянського суспільства.

Захід можна обдурити, це не так складно. Можна отримати у нього гроші на соціальну стабільність і на поїздки активістів на конференції. Можна навіть імітувати створення ефективних інститутів і вступити в ЄС, як зробила це Словаччина.

Але мафію не обдуриш.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here