Кого Зеленський призначить на ключові пости

0
1214

Більшість кадрових змін будуть тимчасовими.

Остаточних, чітких рішень щодо кадрових призначень наразі немає. Є люди зі своєї команди, та і там, наскільки я розумію, існує проблема – кого з них на яку посаду висунути? Одну і ту ж людину можуть розглядати як на посаду керівника Адміністрації, так і на посаду генпрокурора. Так як половина найближчого кола – юристи, а фахівців, зокрема у сфері безпеки, – немає.

Та і в політиці таких людей не дуже багато. Ось погляньмо на парламент. Скільки там вихідців з військової сфери? Скільки кадрових дипломатів? Тобто подібна ситуація не лише у команді Зеленського, а і у Верховній Раді загалом. А там – шість фракцій та дві депутатські групи, вже не кажучи про позафракційних. Проблема з кадрами всюди.

Чи будуть висувати міністром оборони Апаршина? Може так, а може й ні. Гриценко не захотів туди, це був інший варіант, і наразі все визначається.

Хто тепер буде міністром закордонних справ? Нині йдуть консультації – називають різні прізвища. Навіть обговорюють, чи не залишити Клімкіна. Не знаю, щоправда, чи погодиться на такий варіант команда Зеленського. Та це був би відносний компроміс, хоча і тимчасовий.

Думаю, що більшість нових призначень – щодо двох міністрів так точно – будуть тимчасовими, до кінця року. А коли вже формуватиметься новий уряд, з великою ймовірністю з’являється і нові кандидатури.

Щодо Генпрокуратури та СБУ, то тут складніше. Готових фахівців немає, їх треба шукати, а тому підуть на компроміси чи експерименти. Наприклад, у випадку з СБУ це може бути і громадянська людина. Ходили розмови про висування на цю посаду Смешка – та він відмовився ще до виборів. Бо, так само як і Гриценко, не хоче бути частиною іншої команди – натомість іде на парламентські вибори та має власні політичні інтереси. В цьому сенсі я би з команди Гриценка радше розглядав кандидатуру Віктора Трепака. Перший заступник голови СБУ, непогана репутація, та і загалом – для цієї структури це своя людина, яка розуміє, як зробити таку необхідну там чистку. А це розуміння є дуже важливим навиком: якщо не розчистити СБУ, в нового президента будуть великі проблеми.

Кадрове питання відкрите. Щось більш-менш проясниться після весняних свят, коли від ЦВК надійдуть офіційні, задокументовані результати виборів.

Джерело

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here