Черниш, Тука та Тимчук маніпулюють обсягами вивезеного українського вугілля

0
82

Днями в інтерв’ю УНН заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Георгій Тука заявив, що загальний обсяг вугілля, яке незаконно вивозиться Росією з території Донбасу, досягає 7 мільйонів тонн на рік.

“Загальний обсяг, за нашими оцінками, коливається приблизно в районі 7 мільйонів тонн на рік. Якщо помножити на 50-60 доларів за тону, можна порахувати приблизну кількість збитків “, – сказав Тука.

Помножити 60 доларів на 7 мільйонів тонн виявилося не складно.

Складніше пояснити інший аспект. За інформацією голови МінТОТ п. Черниша, безпосереднього керівника п. Туки, з окупованого Донбасу РФ щороку незаконно вивозить 2,8 мільйона тонн антрацитового вугілля і його вартість у перерахунку становить 288 мільйонів доларів.

Погодьтеся, цифри і суми наведені головою МінТОТ п. Чернишом і його заступником п. Тукою, м’яко кажучі, різні.

Так, п. Черниш під час виступу на телеканалі “Прямий” заявляє про незаконний вивіз РФ українського вугілля на суму 288 мільйонів доларів, а його заступник апелює цифрою у 400 мільйонів доларів. Дещо різняться і обсяги вивезеного РФ українського вугілля. Наприклад, п. Черниш оприлюднює цифру у 288 млн. тонн, а його заступник п. Тука оцінює загальні обсяги вкраденого росіянами українського вугілля у 7 мільйонів тонн на рік.

Ще більше запитань виникає після заяв п. Туки про те, що Україна постійно відстежує переміщення цього вугілля через свою агентурну мережу та за допомогою супутникового спостереження.

Якщо Україна, тобто, спеціальні служби і ГУР МОУ, постійно відстежують переміщення українського вугілля за допомогою супутників, то як пояснити той факт, що за версією керівника ІС п. Тимчука в Ростовську область з території ОРДЛО було вивезено вугілля на суму приблизно 100 мільйонів доларів.

Нагадаю, свого часу, керівник групи ІС Дмитро Тимчук заявив, що в 2017 році вивіз вугілля з ОРДЛО в Ростовську область становив 1 595 625 тонн на суму $63,140 млн, що становило $54,7 за тонну вугілля, то тільки за 1 квартал 2018 року в РФ поставлено 747 103 тонн на суму $25,81 млн ($34,54 за 1 тонну вугілля).

У мене складається враження, що хтось з цих трьох персонажів, а саме: Черниш, Тука та Тимчук вішають українцям локшину на вуха, маніпулюючи обсягами вивезеного на територію Ростовської області українського вугілля, як циган сонцем.
Утім, заради справедливості, треба визнати, що маніпулюють обсягами вивезеного українського вугілля і сумами всі троє.

Справа в тім, що інформацію, яку п. Тука оприлюднив під час бліц-інтерв’ю УНН і яка, до речі, спростовує попередню інформацію української розвідки і п. Черниша, варто розглядати як відповідь на дані аналітичного відділу ГІ “Права Справа”, які ставили під сумнів офіційну версію представників влади.

Примітно, що 11 січня мною були оприлюднені дані щодо обсягів вивезеного росіянами вугілля з території окупованих районів Донбасу. Зокрема, повідомлялося про те, що загальний обсяг проданого вугілля з окупованого Донбасу тільки в країни ЄС складає близько 2 мільйонів тонн. Крім того, починаючи від березня 2017 року до липня 2018 року Туреччина купила 2,3 мільйона цього вугілля.

За словами голови МінТОТ п. Черниша, “до 2014 року ми його добували приблизно 20 млн тонн, всього в цих регіонах”.

Варто зазначити, що крім країн ЄС та Туреччини українське вугілля видобуте на окупованій території Донбасу постачається на територію України під виглядом видобутого на території РФ і споживається на території самої РФ.

“Воно (українське вугілля) споживається на Новочеркаській станції… Основні обсяги сортового вугілля транзитом через територію Росії йдуть на експорт”, – цитує заступника міністра енергетики РФ Анатолія Яновського агентство Reuters.

Новочеркаська ГРЕС належить генеруючій ОГК-2 ВАТ “Газпром” і споживає близько 3 млн т вугілля на рік.

З Росії в Україну було привезено вугілля на суму понад ніж в півтора мільярда доларів США. Росія щорічно поставляє в Україну близько 10 мільйонів тонн вугілля і розраховує зберегти цей ринок.

Нагадаю, у червні 2018 року головна військова прокуратура розпочала розслідування за фактом реалізації незаконно видобутого на окупованих територіях Луганської і Донецької областей вугілля.

Далі буде…

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here