Без перемоги над корупцією Вірменія так і залишиться бідною країною, залежною від Москви

0
189

Вірменський парламент обрав лідера масових протестів Нікола Пашиняна новим прем’єр-міністром країни. 

Це ще раз підтвердило, що пострадянські політичні еліти не можуть чинити довгий опір масовому народному протесту. Українці знають це не гірше за вірменів. Однак і нам є чого повчитися у вірменського повстання. Пашинян прийшов до влади на хвилі масових антикорупційних протестів. Але він не може змінити зовнішньополітичний порядок денний — карабаський.

А без вирішення цієї проблеми Вірменія так і залишиться бідною країною, залежною від Росії. Боротьба з корупцією спрацьовує тільки тоді, коли є частиною вирішення фундаментальних проблем суспільства. Без цього вирішення вона залишатиметься лише шансом для перемоги популістів і продовження корупційного панування.

Багато хто з моїх українських дописувачів вважає, що у Вірменії після перемоги протестного руху нічого не зміниться. Що Вірменія так і залишиться бідною країною, залежною від Москви. Я також не виключаю ймовірності такого сценарію.

Але я щиро поважаю людей, які вийшли на вулиці захистити свою гідність. Росіяни під час Майдану також переконували, що у нас нічого не зміниться, були одні олігархи, з’являться інші. А ми з вами прекрасно розуміли, що тільки почали свій рух до свободи. І саме тому маємо поважати протестний рух у Вірменії.

Раб може бути здатний на повстання проти гнобителів. Але тільки вільна людина може навчитися поважати чуже прагнення до свободи. Я хочу, щоб ми навчилися бути справжніми вільними людьми.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here