Журналісти навмисно створюють істерику наколо Бермудського трикутника

0
116

Про Бермудський трикутник, зниклі кораблі,лінь журналістів та довірливість фейсбучних блогерів.

Сьогодні моя “дружньо-стрічка” зарясніла повідомленнями, що кубинці знайшли корабель, який зник 90 років тому і “Бермудському трикутнику”. Мало хто з нас в дитинстві не чув про “Бермудський трикутник” з якого загадковими пропажами кораблів та літаків. Бозна скільки книжок і фільмів написано-знято-прочитано-переглянуто на цю тему.І от-реальна сенсація? Заходжу на посилання. Це-російський сайт. На ньому-стаття. В статті-конкретна назва корабля SS Cotopaxi, який і справді зник у 1925 році. В 19977 році Стівен Спілберг вставив цей корабель, у свій фантистичний фільм “Близькі контакти третього ступеню”, підігрівши інтерес таким чином до цього судна. Так що, сенсація?
Принаймні, так думають довірливі блогери. І перепощують, перепощують, перепощують… Соцмережі здатні поширити будь-яку дурницю. Здавалося б в інтернеті мають бути люди з мінімальним критичним мисленням, але, як показує практика, думати завжди важче самостійно, аніж впасти під вплив медіа-технологій(в тому числі-і інтернет-медіа-технологій).
Я в дитинстві як і багато інших зачитувався книжками про “Бермудський трикутник”, тож мене ця інфа зацікавила. Я не полінувався перевірити інфу іншими мовами(не російською).І справді, знайшов кілька джерел англійською та іспанською. На одному з іспаномовних сайтів побачив навіть швидкоруч змонований 6-хвилинний сюжет. Щоправда англомовна Вікіпедія нічого про “щасливе знаходженя” SS Cotopaxi не повідомляла. Нарешті на сайтіhttp://www.thatsfake.com/ знайшов повний аналіз “першоджерела”(а це стаття “Bermuda triangle:ship reappears 90 years after going missing” на сайті World News Daily Report), який вщент розбивав “сенсацію”. Сайт у статті “SS Cotopaxi resurface after 90 years in Bermuda Triangle?” доводить ,що першоджерело World News Daily Report є сайтом фальсифікаційних новин, чи як зараз модно стало писати “фейкових”. Зазначається, що насправді від кубинської берегової охорони таких повідомлень не було. Люди, на яких посилається першоджерело -вигадані. Зокрема в статті посилаються на “кубинського експерта” Родольфо Сальвадора Круса, проте на фото для ілюстрації Круса насправді людина на ім’я Лі Смейл з Плімута. Отака “сенсація”…. До речі, для перевірки пошукав ще інфу про сайт World News Daily Report. Сайт http://www.about.com/entertainment/ у статті “Don’t Be Fooled! A Guide to Fake News Websites” (“Не будьте обдуреними. Порадник по фальсифікаційним новинним сайтам”) дає чітке визначення World News Daily Report як сайту фальсифікаційного…
Тож, вибачайте, пані і панове за довге пояснення.Та може якось після цього будете частіше думати власною головою та перевіряти інфу.А як ні-то радійте: у Вас сенсація, в Карибсьому морі знайшли корабель, який плавав собі там мирно 90 років! :)))

Олександр Доній