Виступ Віктора Вовка на сесії ПАРЄ

0
75

Наводжу повний текст свого виступу на сесії Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Пане Голово, шановні колеги!

Я хотів би поінформувати вас про вкрай несприятливі політичні події і очевидні негативні тенденції в Україні за останні кілька місяців.

Україна нині постала перед новою небезпекою – спробами Президента Порошенка створити умови для встановлення нового авторитарного режиму в країні. Ми знову спостерігаємо в Україні грубі порушення прав людини і верховенства права, намагання знищити парламентаризм, нові атаки на свободу слова, початок політичних репресій та підготовку до фальсифікації виборів.

Зокрема, 17 вересня в парламент України був внесений &суд Лінча&, коли без жодної поваги до верховенства права та прав людини опозиційного депутата Ігоря Мосійчука раптово звинуватили у злочині й без дотримання будь-якої демократичної процедури, без жодного розгляду в парламентському комітеті і будь-якого обговорення в сесійній залі, відмовивши йому навіть у праві виступу на свій захист, його позбавили недоторканності та надали згоду на арешт. З цією метою, в сесійній залі була навмисно створена атмосфера істерії, коли більшість депутатів несподівано стали співучасниками злочину влади.

Нині цього відомого політичного опонента Президента Порошенка незаконно утримують у попередньому ув’язненні з очевидними ознаками зловживання владою. Ми вважаємо, що ці дії явно спрямовані на залякування членів парламенту і створення слухняної більшості у Верховній Раді України.

Президент Порошенко та його оточення у своїх коментарях ЗМІ навіть заявляли, що іноді Законом та правовими процедурами можна знехтувати, заради «правильних причин». Заяви, що виправдовують кричущі порушення закону з міркувань доцільності та благих намірів, дуже небезпечні для майбутнього України, особливо для верховенства права в країні.

Я також хочу привернути вашу увагу до нового зухвалого наступу на свободу слова в Україні. Зокрема, коли найпопулярніші телевізійні політичні дебати в країні були зняті з прямого ефіру за кілька хвилин до їх початку. Метою такої ганебної дії в стилі режиму Януковича було не дати політичним опонентам Порошенка донести свої аргументи і позицію до мільйонів громадян.

Ми заявляємо про абсолютну неприйнятність нинішнього відступу влади від базових демократичних цінностей, за які стояв Майдан і які були запроваджені в Україні в результаті Революції Гідності. Ми закликаємо міжнародне співтовариство об’єднати наші зусилля для захисту основоположних прав людини, верховенства права, свободи слова, вільних і справедливих виборів та демократії в Україні.

Віктор Вовк

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here