В Італії українці потребують допомоги

0
242

Дуже важлива новина для наших співгромадян в Італії.

Їх там, нагадаю, понад 800 тисяч. Одна з головних проблем, про яку люди розповідали мені на зустрічах – це невизнання Італією наших водійських посвідчень. Через це українці в Італії мають повторно проходити тривалі навчання, здавати заліки і платити більше тисячі євро за те, щоб отримати італійське посвідчення водія. У нашому посольстві в Римі мені повідомили, що італійська сторона погоджується піти нам на зустріч і визнати наші посвідки, але ставить ряд умов, на які не погоджується українська сторона. Через це відповідний договір багато років не готовий до підписання.

Я вважаю, що оскільки вирішити цю проблему значно більше треба нам, ніж самим італійцям, а, головне, йдеться про можливість легального отримання роботи для десятків тисяч українців, ми маємо максимально врахувати зауваження італійської сторони, якщо це не шкодить нашим національним інтересам.

Сьогодні я розмовляв з цього приводу з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим. Він мені повідомив, що МВС нарешті врахувало всі пропозиції італійців і зараз відпрацьований текст угоди знаходиться на остаточному погодженні в МЗС. У вересні до Києва очікується візит глави МВС Італії, під час якого сторони нарешті підпишуть довгоочікувану угоду. Оскільки ратифікації в нашому парламенті міжвідомча угода не потребує, вона одразу набуде чинності. Це значно спростить життя сотень тисяч українських громадян, яких нелегка доля вимушено занесла в Італію.

Завтра ще переговорю з главою нашого МЗС Павлом Клімкіним, щоб остаточно переконатися, що ми на фінішній прямій.

Українці Італії, ми з вами. Україна вас пам’ятає, любить, шанує і щиро вдячна вам за взаємність:)))

Олег Ляшко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here