Україна готується до техногенних катастроф

0
84

Вчора після звістки про те, що на нафтобазі у Василькові відновилася пожежа, спільно з Віце-прем’єр-міністром України Валерієм Вощевським терміново виїхали на місце події.

Побачивши масштаби катастрофи на власні очі, Віце-прем’єр-міністр доручив провести в Кабінеті Міністрів під його керівництвом розширену нараду із залученням представників центральних органів влади та науковців, експертів екологічної галузі.

Вкрай важливо винести правильний урок з цієї катастрофи: розібратися з причинами її виникнення та помилками, допущеними при її ліквідації, аби захиститися від подібних випадків у майбутньому.

Мета спільної наради – обговорення питань техногенної та екобезпеки, оновлення регламенту дій в умовах локальних надзвичайних ситуацій та катастроф, можливих організаційних, нормативно-правових та технологічних заходів.

В умовах неоголошеної війни, активної диверсійної діяльності, терористичних загроз, тотальної корупції у дозвільних та перевіряючих органах, нам потрібно бути готовими до техногенних катастроф, а це неможливо без професійного екомоніторингу, тому це питання також буде обговорено на нараді.

На щастя, вчора вітер дув у протилежному від Києва напрямку і радіаційний фон в столиці перебуває в межах норми. Однак, фахівцям потрібно моделювати рух шлейфу газів, організувати дослідження стану забруднення підземних вод в районі нафтобази, оцінити ризики забруднення водних горизонтів, вплив пожежі на ґрунти та виявити можливі загрози для сільськогосподарської діяльності.

Як керівник служби Віце-прем’єр-міністра я прослідкую, аби результати цих досліджень стлати відомими для жителів і Василькова, і Києва, адже незнання провокує паніку.

Олександр Вовченко