Проект змін до Конституції України щодо реформи системи правосуддя став черговим окозамилюванням

0
80

Як член Конституційної Комісії від фракції РПЛ був вчора присутній на презентації Президентом України П. Порошенком перед студентами та викладачами Національного університету ім. Тараса Шевченка проекту змін до Конституції України щодо реформи системи правосуддя.
Ще раз переконався, що Президент Порошенко не розуміє вимог та очікувань громадян, а зазначений проект принципово не відповідає викликам часу – запиту українського суспільства на знищення всеосяжної корупції у судах та радикальне очищення і повне оновлення судової системи.
Фракція Радикальної партії послідовно відстоює просту та очевидну для громадян позицію – метою судової реформи має стати забезпечення в Україні чесного і справедливого суду. Все інше, в тому числі і зміни до Конституції, мають бути підпорядковане цій головній меті.
Для Президента Порошенка ж головне – забезпечити незалежність суддів, передусім «від влади і хабарів». А як бути з тим, що абсолютна більшість нинішніх суддів вже давно незалежні від людської совісті і моралі?
Проект змін до Конституції, розроблений Комісією за допомогою експертів Венеціанської комісії, можливо є досить позитивним у суто професійному плані і заслуговує на схвалення з боку правників. Можливо він навіть містить кращі норми за усі часи незалежності. Однак із суспільно-політичної точки зору цього абсолютно недостатньо, оскільки він не забезпечує досягнення головної мети.
Адже проект по-суті марнує унікальний момент конституційної реформи системи правосуддя для забезпечення її докорінного очищення. Оскільки він не містить ні завдання, ні механізму радикального оновлення суддівського корпусу в Україні. А будь-які добрі норми Конституції та законів можуть бути нівельовані негідними людьми, які будуть їх реалізовувати. Більше того, можуть бути перетворені ними на зброю проти справедливого правосуддя.
Очевидною є надмірна участь та вплив на проект судової реформи представників прогнилої корумпованої системи, яка й підлягає докорінному реформуванню. Можна навіть говорити про перемогу в проекті корпоративної логіки самопорятунку судової мафії.
А якщо судова реформа не буде успішною, то не будуть успішними й будь-які інші реформи. Оскільки будуть підірвані в своїй основі – системі забезпечення верховенства права.
Тож позиція фракції Радикальної партії є принципова – забезпечення повного перезавантаження судової системи та механізму відкритого призначення нових суддів в рамках конституційної реформи правосуддя. Аналогічно тому, як це відбувається при створенні нової поліції замість старої міліції.
Як наголошує Лідер РПЛ Олег Ляшко, лише реформа, що передбачатиме радикальне очищення і оновлення 8-ми тисячного корпусу українських суддів, так само як і 15-ти тисячного корпусу прокурорів, відкриє шлях до чесного і справедливого суду та знайде розуміння і довіру наших громадян.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here