Порошенко виправдовує порушення законів Гройсманом

0
65

Заява фракції Радикальної партії Олега Ляшка з приводу виправдання владою правового свавілля та наступу на свободу слова.

Президент П. Порошенко в своєму телеінтерв’ю виправдав демонстративне порушення головою парламенту В. Гройсманом законів про статус народного депутата України та про Регламент Верховної Ради України під час арешту І. Мосійчука необхідністю притягнення його до відповідальності. Інші представники влади, зокрема лідер президентської фракції БПП Ю. Луценко, у своїх коментарях ЗМІ так само заявляли, що іноді Законом і правовими процедурами можна знехтувати.

Цинічні заяви Порошенка і його оточення, які виправдовують кричущі порушення Закону з мотивів доцільності, є вкрай небезпечні для майбутнього України, передусім для верховенства права. Публічне схвалення беззаконня главою держави і гарантом додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина є безпрецедентним, чого не дозволяв собі жодний попередній Президент України.

Це свідчить про те, що нинішня влада відкрито стала на шлях правового свавілля та вже не тільки тіньового корупційного, а й політичного підриву й демонтажу засад правової держави, коли проголошена мета виправдовує негідні засоби. Тож у цього сценарію, що стратегічно спрямований проти європейського майбутнього країни, очевидно стирчать радянсько-кегебістські вуха його авторів та ініціаторів.

Узурпатор Янукович, примушуючи парламент приймати диктаторські закони 16 січня, виправдовував їх благими цілями, так само як нині Порошенко. Але навіть Янукович намагався запровадити диктатуру через видимість дотримання законності. Порошенко зухвало йде навіть далі – встановлює авторитарний режим, знищує парламентаризм та рухається до диктатури шляхом демагогічного порушення верховенства права та запровадження правового нігілізму.

Історія цивілізації вже багаторазово засвідчила – жодні благі наміри не можуть бути виправданням для порушення Закону, бо це пряма дорога до безпрєдєлу і диктатури. І жертвами її у будь-який момент може стати будь-хто з громадян України, а не лише політичні опоненти Порошенка.

Такі облудні «ритуальні» арешти, насправді, зовсім не спрямовані на реальну боротьбу з корупцію. А мають на меті приховати від громадян повний провал влади у боротьбі з високопосадовою злочинністю, відволікти суспільство на шоу з вибірковим «пусканням крові», а також залякати політичних опонентів влади. Нічого нового – ще з часів давнього Риму «видовища для натовпу» слугують прикриттям для корумпованої еліти в обкраданні народів та зловживанні владою.

Фракція Радикальної партії рішуче виступає за справжню боротьбу з корупцією, хабарництвом та злочинною діяльністю високопосадовців. Ми в будь-який час готові підтримати повне зняття депутатської недоторканності у Конституції України разом із зняттям недоторканності з Президента України – історично головного корупціонера в Україні – та з усіх суддів, а також разом із ухваленням передбачених Конституцією законів про тимчасові слідчі комісії та про імпічмент Президента України.

Ми вимагаємо, щоб принцип рівності усіх перед законом був реально запроваджений та дотриманий в нашій країні, без чого неможливий наш рух до Європи. При цьому ми наполягаємо, щоб притягнення до відповідальності усіх без виключення, в тому числі народних депутатів, суддів і Президента, здійснювалося з суворим дотриманням верховенства права та основоположних прав людини.

Звертаємо також увагу на новий зухвалий наступ на свободу слова, коли передача С. Шустера – найпопулярніші телевізійні політичні дебати в країни – була знята з ефіру в п’ятницю за кілька хвилин до її початку. Метою такої ганебної дії в стилі режиму Януковича було не дати політичним опонентам Порошенка, зокрема лідеру Радикальної партії Олегу Ляшку, донести свої аргументи та позицію до мільйонів громадян.

Автор і ведучий передачі С. Шустер відкрито звинуватив Адміністрацію Президента Порошенка у тиску з метою не допуску телепередачі до ефіру як на популярному каналі 1+1, так і на будь-якому іншому каналі.

Фракція Радикальної партії заявляє про абсолютну неприпустимість відступу від базових демократичних цінностей, за які стояв Майдан і які мала запровадити в Україні Революція Гідності, – верховенства права та свободи слова. Ми будемо радикально відстоювати їх усіма можливими конституційними засобами.
Звертаємося до усіх українських громадян, демократичних політичних сил, міжнародного співтовариства та правозахисних організацій об’єднати зусилля на захист основоположних прав людини, верховенства права, свободи слова та демократії в Україні.

Олег Ляшко

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here